Sarajevska berza
0

Može li Federacija BiH svoje obveznice učiniti atraktivnijim za investitore?

Sarajevo-x.com
Obveznice Federacije BiH emitovane po osnovu ratnih potraživanja pravnih i fizičkih lica uvrštene su na tržište SASE 6. novembra 2009. godine. Od tog datuma pa do 18.decembra, ukupan promet koji je ostvaren iznosi samo 45.069,97 KM. U istom periodu, promet obveznicama RS koje su emitovane u istu svrhu, ostvaren je preko 8,9 miliona KM (serija 1-3).

Osnovni razlog ove disproporcije leži u stimulativnim mjerama koje je Vlada RS donijela sa ciljem povećanja atraktivnosti ovih, po dugom grace periodu i roku dospijeća, te niskoj kamatnoj stopi ne pretjerano interesantnih vrijednosniih papira za potencijalne investitore. Podsjećanja radi, Vlada RS je u julu 2009. godine donijela Uredbu po kojoj je predmetnim obveznicama moguće podmiriti poreski dug pravnih lica koji je nastao do 31. 12. 2007. godine. Pored toga, izmirenje poreskog duga ovim obveznicama dovodi i do otpisa dospjelih kamata na ime poreskog duga.

Za razliku od Vlade FBiH, Vlada RS je uspjela animirati potražnju za svojim obveznicama, dajući istovremeno snažan stimulans tamošnjem tržištu kapitala i regulišući dobar dio poreskih dugovanja čija bi naplata u suprotnome bila više nego upitna.

Postavlja se pitanje zbog čega Vlada FBiH nije postupila na sličan način? Da li razlog treba tražiti u neupućenosti nadležnih, njihovoj nezainteresovanosti za tržište kapitala ili pak u članu 12. Odluke o emisiji obveznica FBiH po osnovu ratnih potraživanja fizičkih i pravnih lica, kojim se izričito predviđa mogućnost otkupa obveznica na tržištu.

Ukoliko se ovdje radi o ovom zadnjem, evidentno je da i ne postoji želja da se ove obveznice učine privlačnijim za investitore.

Sarajevska berza - burza smatra da se ovim postupanjem bitno umanjuje atraktivnost našeg tržišta za potencijalne investitore, te poziva sve nadležne da razmisle o dugoročnom rejtingu ovih i nekih budućih državnih vrijednosnih papira na domaćem, ali i na stranim tržištima kapitala.