Berza
0

Može li FBiH svoje obveznice učiniti atraktivnijim za investitore?

FENA
Obveznice Federacije BiH emitovane po osnovu ratnih potraživanja pravnih i fizičkih osoba uvrštene su na tržište Sarajevske berze (SASE) 6. novembra i od tada pa do 18. decembra ukupan promet koji je ostvaren iznosi samo 45.069,97 KM.

U istom periodu, promet obveznicama RS-a koje su emitovane u istu svrhu, ostvaren je više od 8,9 miliona KM (serija 1-3).

Osnovni razlog ove disproporcije, smatraju u SASE-u, leži u stimulativnim mjerama koje je Vlada RS-a donijela radi povećanja atraktivnosti ovih, po dugom grace periodu i roku dospijeća, te niskoj kamatnoj stopi ne pretjerano interesantnih vrijednosniih papira za potencijalne investitore.

SASE u saopćenju za javnost podsjeća da je Vlada RS-a u julu 2009. donijela Uredbu po kojoj je predmetnim obveznicama moguće podmiriti porezni dug pravnih osoba koji je nastao do 31. decembra 2007. Pored toga, izmirenje poreznog duga ovim obveznicama dovodi i do otpisa dospjelih kamata na ime poreznog duga.

"Za razliku od Vlade FBiH, Vlada RS-a je uspjela animirati potražnju za svojim obveznicama, dajući istovremeno snažan stimulans tamošnjem tržištu kapitala i regulišući dobar dio poreznih dugovanja čija bi naplata u suprotnome bila više nego upitna", stoji u saopćenju.

"Postavlja se pitanje zbog čega Vlada FBiH nije postupila na sličan način? Da li razlog treba tražiti u neupućenosti nadležnih, njihovoj nezainteresovanosti za tržište kapitala ili pak u članu 12. Odluke o emisiji obveznica FBiH po osnovu ratnih potraživanja fizičkih i pravnih osoba, kojim se izričito predviđa mogućnost otkupa obveznica na tržištu. Ukoliko se ovdje radi o ovom zadnjem, evidentno je da i ne postoji želja da se ove obveznice učine privlačnijim za investitore", navode iz SASE-a.

Sarajevska berza smatra da se ovim postupanjem bitno umanjuje atraktivnost našeg tržišta za potencijalne investitore te poziva sve nadležne da razmisle o dugoročnom rejtingu ovih i nekih budućih državnih vrijednosnih papira na domaćem, ali i na stranim tržištima kapitala.