Berza
0

Loše vijesti potopile evropske berze

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Evropski berzovni indeksi u ponedjeljak su se našli pod pritiskom pada cijena dionica u bankovnom sektoru, uslijed vijesti o prvom spašavanju neke posrnule banke u Španiji, a pritisaka nisu pošteđene bile ni dionice automobilskih proizvođača, nakon što je službeni Washington odbacio planove restrukturiranja GM-a i Chryslera.

Londonski Ftse indeks u takvima je okolnostima oslabio 1,9 posto, na 3.826 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na gubitku 3,3 posto, spustivši se na 4.065 bodova.

Dionice španskih banaka počele su slabjeti nakon što je španska središnja banka prvi put priskočila u pomoć nekoj posrnuloj lokalnoj banci otkako je započela globalna kriza.

Tamošnja vlada u nedjelju je objavila da će španska središnja banka preuzeti regionalnu štednu banku Caja Castilla la Mancha i da će pribaviti injekciju od devet milijardi eura za pomoć posrnuloj banci.

Među španskim bankama oslabile su dionice Banco Populara, Banco Santandera i BBVA, i to u rasponu od 4,1 do 5,5 posto.

Dionice britanske banke Barclays bile su na gubitku 8,3 posto, nakon što su prošlog petka potonule čak 24,1 posto. Kako prenosi Bloomberg agencija, banka neće sudjelovati u britanskom programu zaštite imovine.

Od ostalih europskih banaka na gubitku su još bile BNP Paribas, HSBC, Societe Generale, UBS i UniCredit, redom u rasponu od 5,3 do 7,6 posto.

Automobilske dionice našle su se pod pritiskom vijesti iz američke vlade predsjednika Baracka Obame da će finansirati General Motors u idućih 60 dana dok ne osmisli uvjerljiviji plan restrukturiranja. Dionice GM-a u Frankfurtu su potonule za 11,8 posto.

"Ako GM ode u stečaj, to bi moglo imati negativne posljedice po Evropu", tumači Bob Parker, potpredsjednik u odjelu upravljanja imovinom pri Credit Suisseu.

U Evropi još su oslabile dionice Daimlera, BMW-a, Volkswagena i Fiata, redom između 5,6 i 7,7 posto. Dionice francuskog Peugeota pojeftinile su pak za 7,2 posto nakon vijesti o smjeni izvršnog direktora.

U okolnostima pada cijena nafte za više od tri posto, većih pritisaka nisu bile pošteđene ni dionice naftne industrije.

Total, ENI, BP, Royal Dutch Shell i Repsol našli su se većinom u minusu, i to u rasponu od 2,4 do 3,1 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei potonuo je golemih 4,5 posto, završivši poslovanje na 8.236 bodova, prenio je Business.hr.