Berza
0

Kraj lošeg mjeseca za SASE

Sarajevo-x.com
Sudeći po današnjim brojkama, koje dolaze sa Sarajevske berze ništa se nije promijenilo. Posljednji dan januara stavio je tačku na najlošiji mjesec na SASE u posljednjih godinu dana.

Promet od svega 591 hiljadu KM i novi pad indeksa produžit će agoniju i dati razloga za nastavak pesimizma investitora. U ovom sivilu teško da bilo šta možemo izdvojiti.

Četvrtina današnjeg prometa otpada na trgovanje dionicama emitenta Unioninvest izgradnja objekata d.d. (SASE: UIOSRK2), prvenstveno zahvaljujući visokoj cijeni dionice, koja danas bilježi rast od 4,17 % i iznosi 500 KM.

Najlikvidniji emitent iz SASX-10 je sarajevski Bosnalijek d.d. (SASE: BSNLR), ali je uz to ostvario i najveći pad kursa od 2,78 %. Cijena dionice BH Telecoma (SASE: BHTSR) je značajno oscilirala te u jednom momentu pala na 45,20 KM. Na kraju dana prosječan kurs ove dionice je 47,14 KM, što je u odnosu na jučer manje za 2,41 %. Uz promet od samo 4 dionice, najveći porast ostvarila je Fabrika Duhana Sarajevo (SASE: FDSSR). SASX-10 je danas izgubio na vrijednosti za 0,85 %.

Lidersku poziciju u pogledu likvidnosti, među investicionim fondovima, zadržao je fond Big investiciona grupa d.d. (SASE: BIGFRK3) s prometom većim od 79 hiljada KM po srednjem kursu 14,68 KM. Od ostalih sedam fondova, čijm dionicama je trgovano u vrlo malom obimu, najveći pad od 9,52%, ostvario je Herbos fond d.d. Mostar (SASE: HRBFRK2).

Porast kursa od 8,45 % regalizovale su dionice MI Group-e (SASE: MIGFRK2), te 3,01 % dionice Bosfina (SASE: BSNFRK2). U oba slučaja promet je bio zanemariv. BIFX je danas pao za 0,43 %.

Sa slobodnog tržišta izdvajamo i promet od 91.500 KM dionicama zeničke IK Banke, kojima se trgovalo po cijenama od 290 do 293,12 KM, čime je prosječan kurs porastao za 4,42%.

Piše: Aida Karić - SEE Investment Solutions d.o.o.