{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Katastrofalna trgovina dionicama

S
22.6.2010. u 14:15
0
0
Katastrofalna trgovina dionicama
0
Katastrofalna trgovina dionicama
Za oporavak trgovanja na Sarajevskoj berzi još ćemo dugo čekati. Današnjih 156 hiljada KM ostavrenih kroz samo 28 transakcija dokaz su tome. Još više zabrinjava podatak da je trgovano dionicama svega sedam emitenata i ostvareno nepunih 20 hiljada KM prometa.
Preostalih 136 hiljada KM realizovano je na kotaciji obveznica, gdje su najlikvidnije bile obveznice FBiH za ratna potraživanja serija C (SASE: FBIHK1C). Skroman rast vrijednosti zabilježila su sva tri indeksa. Tako je SASX-10 ojačao za 0,18%, SASX-30 je u plusu 0,07%, dok je BIFX upisao rast od 0,06%.

Tek tri trgovane dionice i promet od 7.940 KM rezultat su današnje trgovine u okviru emitenata iz SASX-10. Jedini rast ubilježio je mostarski HT (SASE: HTKMR) čijim je dionicama trgovano po 9,20 KM. Bosnalijek (SASE: BSNLR) je izgubio 1,88% vrijednosti i trgovanje završio s cijenom 15,70 KM, dok je vrijednost Šipad komerca (SASE: SPKMR) nepromijenjena nakon današnje trgovine po cijeni 3 KM za dionicu.

Ne iznenađuje samo jedna trgovana dionica na kotaciji fondova. Danas je to Big investiciona grupa (SASE: BIGFRK3) sa prometom vrijednim 8 hiljada KM. Kurs je blago porastao u odnosu na jučer (0,25%) i iznosi 4 KM.

Autor: Aida Karić, SEE Investment Solutions d.o.o.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: