Berza
0

Izvještaj: Indeksi Sarajevske berze se napokon stabilizovali

Sarajevo-x.com
Kriza na svjetskom tržištu kapitala nije zaobišla ni bh. tržište, te je svoj vrhunac dosegla u utorak, kada je trgovina bila u znaku rasprodaje.

Zahvaljujući preokretu na Wall Streetu, a potom na evropskim berzama, povratak optimizma se osjetio na većini regionalnih berzi. Međutim, indeksi Sarajevske berze su nastavili padati i tek se u petak djelimično stabilizovali.

Ukupan sedmični promet se, u odnosu na sedmicu prije, udvostručio i dosegao vrijednost od 12,4 miliona KM. Razlog tome, i ove sedmice, je trgovanje dionicama ABS Banke (3,2 mil. KM). Oba indeksa su zabilježila zabrinjavajući pad vrijednosti: BIFX 4,95% i SASX-10 7,21%.

Kao što pokazuje vrijednost BIFX-a, svi fondovi osim Prof-Plusa zabilježili su alarmantni pad. U pogledu likvidnosti istakao se fond Big investiciona grupa sa ostvarenim prometom većim od 246 hiljada KM. Apslutni gubitnik je Herbos fond d.d. Mostar, sa padom kursa od 9,4% i prometom od preko 40 hiljada KM.

Dionice emitenata SASX-10 nisu odstupale od ovosedmičnog trenda, te su doživjele značajan pad, od kojih najveći, ABS Banka, Sarajevo osiguranje i JP Elektroprivreda HZHB Mostar (15,28%, 11,54% i 10,71%). Energoinvest d.d. Sarajevo možemo istaći kao jedinu dionicu koja je uspjela održati prošlosedmičnu vrijednost.

Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o kupovini emitovanih dionica Sarajevo osiguranja d.d. putem javne ponude dionica i u tu svrhu iz namjenski utvrđenog budžetskog transfera odobrila 10.917.600 KM. Predmet kupovine po osnovu prava preče kupovine prema Odluci o otvorenoj emisiji dionica Društva za osiguranje Sarajevo osiguranje Sarajevo je 436.700 redovnih dionica po cijeni od 25 KM po dionici, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kantonalna agencija za privatizaciju Tuzla objavila je javni poziv za prodaju 67% državnog kapitala privrednog društva Konjuh d.d. Kladanj, metodom neposredne pogodbe. Otvaranje ponuda i utvrđivanje formalne ispravnosti pristiglih ponuda, u prisustvu svih ponuđača, održat će se 10.marta 2008. godine u prostorijama Kantonalne agencije za privatizaciju Tuzla.

U Sarajevu je 22. i 23. januara održan prvi krug pregovora sa najbolje rangiranim ponuđačem u procesu prodaje 88% kapitala Aluminija d.d., Konzorcijem Glencore International AG, FEAL d.o.o. i Dalekovod d.d., saopćeno je iz Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH. Tokom prvog kruga pregovora razjašnjene su pozicije Prodavatelja i Konzorcija u pogledu ekološke problematike i u pogledu pitanja opskrbe Aluminija električnom energijom po prihvatljivim uvjetima za obje strane. Do sljedećeg kruga pregovora potrebno je izvršiti dodatnu analizu ekoloških pitanja u Aluminiju Mostar, te dodatnu analizu potencijalnih opcija rješavanja opskrbe električnom energijom po prihvatljivim uvjetima za obje strane.

Sarajevska berza je objavila da je uspješno obavljena venredna aukcija dionicama Turist Best d.d. Konjic (SASE: UISHRK1A) u iznosu od 104.468,65 KM. Broj trgovanih dionica je iznosio 49.985 po kursu od 2,09 KM.

Zakazane su još dvije vanredne aukcije za:

  1. februar - prodaja 26.690 dionica emitenta UTTP Borašnica d.d. Konjic (SASE: BRSNRK2) koje su u vlasništvu investicijskog fonda Naprijed d.d. Sarajevo. Cijena ponuđenih dionica iznosi 5,00 KM po dionici.

  2. februar - prodaja 201.200 dionica emitenta Unis MIB energetika d.d. Bugojno (SASE: UMENR) koje su u vlasništvu investicijskog fonda Naprijed d.d. Sarajevo. Cijena ponuđenih dionica iznosi 1,00 KM po dionici.

Metoda prodaje za ove aukcije je metoda 2.

Objavljena je tender ponuda za preuzimanje društva Hotel "Brotnjo" d.d. Čitluk (SASE: HBRTRK2). Ponuđač je firma "Mališić MP" d.o.o. Čitluk. Tender ponuda se odnosi na 40.577 slobodno prenosivih redovnih dionica Emitenta, svaka nominalne vrijednosti od 15,00 KM. Ponuđena cijena po jednoj dionici je 5,00 KM, odnosno 33,33% nominalne vrijednosti dionice. Rok važenja tender ponude je 30 dana od dana objavljivanja Tender ponude u novinama.

Piše: Sanja Vidaković, SEE Investment Solutions d.o.o.