{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Indeksi nastavili silaznom putanjom

S
16.3.2009. u 14:08
0
0
Indeksi nastavili silaznom putanjom
0
Indeksi nastavili silaznom putanjom
Ukupan promet na Sarajevskoj berzi iznosio je 741.589 KM. Najviše se trgovalo dionicama Fabrike duhana Sarajevo ( SASE: FDSSR) čije je promet iznosio čak 84% ukupne trgovine. Indeksi su zabilježili pad svoje vrijednosti, tako da je SASX-10 oslabio za 3,5%, a BIFX za 0,82%.
Od emitenata koji ulaze u sastav SASX-10 trgovina nije zabilježena kod emitenta Energopetrol (SASE: ENPSR) i Hidrogradnja (SASE: HDGSR). Naviše su izgubile na vrijednosti dionice Energoinvesta (SESE: ENISR) i to 20% što predstavlja i današnji najveći pad vrijednosti na cijelom tržištu. Fabrika duhana Sarajevo (SASE: FDSSR) je ostvarila pad vrijednostu u iznosu od 10,37% i ostvarila cijenu od 58,37 KM, BH Telecom (SASE: BHTSR) je zabilježio pad od 0,42%, a Sarajevo-osiguranje (SASE: SOSOR) pad od 0,12%. Naveći rast cijene ostvarile su dionice sarajevske Elektroprivrede (SASE: JPESR) i to 2,36%, a slijede dionice IKB Banke (SASE: IKBZRK2) sa rastom od 2,07% i Bosnalijeka (SASE: BSNLR) sa povećanjem vrijednosti od 0,67%.

Na kotaciji investicionih fondova trgovalo se sa smo tri investiciona fonda.
Najvše se trgovalo dionicama Big investiciona grupa (SASE: BIGFRK3) koje su i jedine ostvarile rast vrijednosti od 0,02%. Dionice koje su izgubile na vrijednosi su dionice fonda MI group sa padom od 4,85% i Herbos fonda (SASE: HRBFRK2) čija je vrijednost smanjena za 4,44%.

Autor: Sanja Vidaković, SEE Investment Solutions d.o.o.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: