Berza
0

Indeks kompanija sa BLSE i SASE na Bečkoj berzi

SRNA
Bečka berza od danas računa i objavljuje indeks koji uključuje akcije sa Banjalučke i Sarajevske berze, pod nazivom "Bateks" (BATX - Bosnian traded indeks), u čiji sastav je uključeno šest najlikvidnijih kompanija sa ovih berzi, saopšteno je danas Srni iz Banjalučke berze.

"Bateks" je prvi investibilni indeks koji se računa za akcije listirane na Banjalučkoj i Sarajevskoj berzi i taj indeks će moći služiti kao podloga za kreiranje izvedenih hartija od vrijednosti.

Ovaj indeks će dodatno povećati vidljivost tržišta kapitala BiH kod međunarodnih investitora, te im stvoriti dodatne mogućnosti za investiranje na Banjalučku i Sarajevsku berzu.

U ovaj indeks su uključeni "Telekom Srpske", Nova banka AD Banjaluka, te "BH Telecom", "Bosnalijek", "Fabrika duhana Sarajevo" i "Elektroprivreda BiH".

Direktor "Telekoma Srpske" Predrag Ćulibrk rekao je da će, uz dobre rezultate ove firme, početak računjanja indeksa na Bečkoj berzi uticati na dodatno povećanje likvidnosti akcija "Telekoma" i na Banjalučkoj berzi.

Jasna Zrilić iz "Nove banke" istakla je da su  ovim otvorena vrata novim stranim investitorima, dodajući da se "Nova banka" uspješno prilagodila zahtjevima tržišta i pokazala da je dorasla čak i vremenu krize.