Berza
0

Impresivno snažan start evropskih berzi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na evropskim su berzama jutros cijene dionica skočile više od tri posto, nakon što su prošle sedmice zabilježile najveći sedmični pad u 18 mjeseci, jer je ulagače ohrabrio paket pomoći EU-a za finansijsku stabilizaciju eurozone.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica je do 9.30 skočio tri posto, na 997,30 bodova, nakon što je prošle sedmice potonuo 8,9 posto, zaronivši na najnižu razinu u sedam mjeseci. Frankfurtski Dax, londonski FTSE i pariški CAC bili su na dobitku između 3,2 i 5,9 posto.

Paket pomoći koji su rano jutros dogovorili ministri finansija Evropske unije doseže 750 milijardi eura, zajedno sa sredstvima Međunarodnog monetarnog fonda, a u tom paketu za spašavanje eura sudjeluju i američki Fed, Evropska centralna banka, kao i monetarne vlasti Britanije i Švicarske.

Time se nastoji spriječiti produbljivanje dužničke krize u Grčkoj i njezino proširivanje na Portugal, Španiju i neke druge finansijski oslabljenje članice eurozone, zbog čega je prošle sedmice tečaj eura prema dolaru pao na najnižu razinu u 14 mjeseci, što je ugrozilo stabilnost cijele eurozone i uzdrmalo evropske berze.

"Čelnici EU-a poduzeli su odlučnu akciju protiv špekulativnih napada na euro, a iznos dogovorene pomoći trebao bi biti dovoljan da ohladi tržišta. Poslali su tržištu snažnu poruku da neće dozvoliti pad eura", kaže analitičar u firmi Generali Investments Klaus Wiener, prenose agencije.

Među najvećim su dobitnicama jutros dionice banaka. Cijene Standard Chartereda, HSBC-a, Barclaysa, Lloydsa, Royal Bank of Scotlanda, BNP Paribasa, Société Généralea i Credit Agricolea skočile su između pet i 14 posto.