Berza
0

I dalje mali promet

Sarajevo-x.com
Današnji promet na Sarajevskoj berzi iznosi 398.299 KM. Najviše se trgovalo dionicama investicionog fonda BIG investicione grupe (SASE: BIGFRK3) u vrijednosti 117.620 KM.

Zasluga za 34% ukupnog prometa pripada trgovini na kotaciji obveznica, gdje se najviše trgovalo obveznicama ratnih potraživanja serije B (SASE: FBIHK1B) u iznosu 31.998 KM. Dionički indeksi su u plusu. SASX-10 je ojačao za 0,19%, dok je SASX-30 zabilježio rast od 0,14%. Mali pad (0,03%) zabilježio je BIFX.

Danas se trgovalo sa šest emitenta iz sastava SASX-10. Najveći rast (4,70%) ostvarile su dionice Fabrike duhana Sarajevo (SASE: FDSSR) ali sa trgovinom od samo dvije dionice. Po 0,61% većoj cijeni u odnosu na prethodnu trgovinu trgovalo se sa dionicama BH telecoma (SASE: BHTSR). U minusu su dva emitenta. Sarajevska Elektroprivreda (SASE: JPESR) je smanjila svoju vrijednost za 0,51% sa prosječnom cijenom 29,08 KM po dionici, dok je neznatan pad vrijednosti (0,01%) zabilježen kod dionica Bosnalijeka (SASE:BSNLR). Po nepromjenjenoj cijeni u odnosu na prethodnu trgovinu trgovalo se dionicama Energoinvesta (SASE: ENISR) i JP Elektroprivreda HZHB Mostra (SASE: JPEMR)

Na kotaciji investicionih fondova danas se trgovalo sa pet emitenta.Jedino je MI group (SASE: MIGFRK2) u minusu 0,24% dok se dionicama Big investicione grupe (SASE: BIGFRK3), fonda Bonus (SASE: BNSFRK2), Crobih fonda (SASE: CRBFRK1) i Herbos fonda (SASE: HRBFRK2) trgovalo po nepromjenjenoj cijeni u odnosu na prethodnu trgovinu.

Autor: Sanja Jokić, SEE Investment Solutions d.o.o.