Konferencija SASE
0

Hoće li FBiH konačno pomoći razvoj tržišta kapitala ?

FENA
Pripreme za održavanje 4. međunarodne konferencije Sarajevske berze-burze (SASE) vrijednosnih papira su završene te očekujemo da će oko 200 učesnika biti u prilici da čuje zanimljiva i s više optimizma obojena razmišljanja o budućnosti tržišta kapitala u Bosni i Hercegovini, izjavio je za Fenu direktor Sarajevske berze-burze vrijednosnih papira Zlatan Dedić povodom održavanja ovog tradicionalnog skupa.

Dostignuti nivo razvoja tržišta kapitala u Federaciji BiH je limit koji se mogao dostići na talasu masovne privatizacije iz perioda 2000. -2002. godina te će za dalji razvoj biti neophodno poduzeti značajnije aktivnosti od strane Federacije BiH.

  • To se prije svega odnosi na finansiranje razvojnih projekata lokalne i šire društvene zajednice kao i pokriću unutrašnjeg duga emitovanjem obveznica i kratkoročnih vrijednosnih papira, reformu penzionog sistema koja će omogućiti pojavu značajnih tržišnih igrača na strani tražnje za vrijednosnim papirima te prodaju državnog kapitala kvalitetnih kompanija Federacije BiH putem SASE, rekao je Dedić.

On je dodao da institucije tržišta kapitala u Federaciji BiH, ukjučujući i SASE, ne bježe od odgovornosti za njegov dalji razvoj ali iskustva iz regije i šire pokazuju da nema uspješnih tržišta kapitala bez snažne pomoći države.

  • Mi ćemo na konferenciji pokazati koliko je tržište kapitala Federacije BiH u prošlosti bilo hendikepirano u odnosu na druga u okruženju. Tražimo da se ova situacija promijeni. Sa druge strane pred institucijama tržišta kapitala je zadatak da pronađu nove mehanizme koji će omogućiti brz i jednostavan pristup tržištu, još veću transparentnost trgovanja i efikasan sistem prijeboja i poravnanja trasakcija kako bi se animirao veći broj investitora. Svijetliju budućnost tržišta kapitala u BiH vidim u snažnom partnerskom odnosu privatnog sektora i države gdje će svako uraditi svoj dio posla na najbolji mogući način, istakao je u razgovoru za Fenu Dedić.