Svjetske berze
0

Gubitak nade u oporavak privrede drži naftu ispod 50 dolara

FENA
Sirova nafta je poskupila u četvrtak na berzi u New Yorku, ali ipak nije prešla granicu od 50 dolara za barel, uslijed toga što su rast zaliha tog energenta u SAD-u i pesimistična prognoza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u vezi s tražnjom ugasili nadu investitora u skori oporavak od globalne krize.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u junu je u četvrtak na njujorškoj robnoj berzi porasla za 25 centi, na 49,10 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu istovremeno poskupila za osam centi, na 49,89 dolara za barel, prenose agencije.

Trgovci naftom su danas pratili i kretanja indeksa na svjetskim berzama papira od vrijednosti, koji su uglavnom rasli. Cijena sirove nafte je u posljednje vrijeme često pratila kretanja na berzama akcija jer su investitori tražili svijetlo na kraju mračnog tunela loših ekonomskih vijesti.

Prošlog mjeseca je nafta za kratko premašila cijenu iznad 54 dolara za barel sa samo 35 dolara za barel iz februara, podstaknuta očekivanjima da će paketi mjera za spas svjetskih privreda izazvati ekonomski oporavak.

Međutim, rast stope nezaposlenosti, pad potrošnje i loši rezultati kompanija su rezultirali padom optimizma ulagača.

Statistička služba američkog Ministarstva energetike je u srijedu objavila nedjeljni izveštaj o zalihama energenata u sedmici zaključno sa 17. aprilom, koji je pokazao rast zaliha nafte u SAD-u od 3,9 miliona barela na najviši nivo još od 1990.

Istovremeno su zalihe benzina povećane za 800.000 barela, što je jedan posto više u odnosu na isti period lani, dok su analitičari očekivali pad od 860.000 barela.

Izvještaj je takođe pokazao pad potrošnje benzina i dizela u SAD-u za više od dva miliona barela na dan u poređenju s istim razdobljem lani.

MMF je u srijedu saopćio kako očekuje da će potrošnja nafte u SAD-u u drugoj polovini godine pasti za 610.000 barela na dan, ali i da će potrošnja u Kini porasti za oko 20.000 barela na dan. Neki analitičari očekuju da bi do poskupljenja "tečog zlata" moglo da dođe već ove godine.