Berza
3

FBiH prodaje preostali državni paket dionica Energopetrolu

Anadolija
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U skladu sa ranijom odlukom Vlade Federacije BiH, Upravni odbor Agencije za privatizaciju (APF) dobrio je Plan prodaje dionica sarajevske kompanije Energopetrol na Sarajevskoj berzi.

Tom prilikom je odlučeno da se na berzi proda 1.215.111 dionica, što je 22,1214 posto od ukupnog broja dionica.

Direktor APF Šuhret Fazlić potvrdio je da je Federalna vlada odobrila prodaju preostalog kapitala Energopetrola.

"Na berzi će biti ponuđen cijeli paket državnih dionica. U ponedjeljak, 23. decembra, je sjednica Upravnog odbora, pa vjerujem da bi prodaju mogli objaviti prije Nove godine ili najdalje u januaru 2014. godine. Nema nikakvih smetnji da mi prodamo svoj paket dionica. Najveći je problem hoće li to neko kupiti", rekao je Fazlić za AA.

Na pitanje da li ima zainteresiranih za kupovinu državnog kapitala u Energopetrolu, Fazlić je rekao da će se proces prodaje odvijati na berzi i da oni "nemaju predstave o tome ko bi mogao biti kupac".

Ukoliko državni paket dionica u Energopetrolu bude i prodan na berzi, FBiH će izgubiti i preostalo vlasništvo u nekadašnjoj državnoj naftnoj kompaniji.

"Država je izgubila 2007. godine kada je udio u Energopetrolu prodat i kada smo dozvolili da gubitak u toj kompaniji pređe visinu kapitala. Kraj države u Ernergopetrolu je bio davno, možda i  prije 2007. godine", kazao je Fazlić. 

Na proljeće ove godine predstavnici APF su održali sastanke o prodaji nekih Energopetrolovih benzinskih pumpi, a na stranici Agencije je dostupan i profil preduzeća.

Po 33,5 posto kapitala u Energopetrolu imaju mađarski MOL i hrvatska INA-, 22 posto Vlada FBiH, a 11 posto mali dioničari,

Na posljednjoj sjednici Upravnog odbora APF-a konstatirano je da je do sada je privatizirano 74,4 posto preduzeća i 42 posto državnog kapitala u Federaciji BiH.