Berza
0

Evropske berze ne mogu se riješiti grčkih duhova

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropski berzovni indeksi blago su pali u opreznoj trgovini u petak jer ulagači čekaju dovršetak pregovora o paketu pomoći za zaduženu Grčku i podatke o američkom BDP-u u prvom tromjesečju.

Londonski Ftse indeks tako je pao za 0,6 posto na 5.586 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku 0,1 posto i dosegnuo je 6.147 bodova.

Pozornost ulagača uglavnom je bila usmjerena na grčku krizu. Većina očekuje da će paket pomoći biti odobren tokom vikenda, ali prevladava oprez zbog brojnih kašnjenja i šokova u grčkoj krizi. Stoga su ulagači oprezno trgovali, očekujući završetak pregovora Atine i predstavnika EU-a i MMF-a o financijskoj pomoći Grčkoj.

"Osjeća se neizvjesnost jer sama kriza neće završiti kada se Grčkoj isplati novac", upozorio je Tammo Greetfeld iz UniCredita.

Među glavnim gubitnicima ponovno su bile banke, te je vrijednost dionica HSBC-a, Societe Generalea, BNP Paribasa i Duetsche Banka pala u rasponu od 0,5 do 1,2 posto. Barcleysove dionice spustile su se pet posto dok se vrijednost dionica grčkih banaka gotovo i nije mijenjala.

Naftne kompanije također su bile na gubitku. British Petroleum je pao za 1,3 posto zbog pritiska koji je generiralo onečišćenje Meksičkog zaljeva. Totalova je dionica usprkos objavi dobrih poslovnih rezultata oslabila 2,8 posto dok je Tulow Oilova bila u minusu 3,4 posto zbog sniženog investicijskog rejtinga.

Pozornost ulagača okrenuta je objavi prve procjene o američkom BDP-u u prvom tromjesečju 2010. Očekuje se da će rast usporiti na 3,4 posto, s 5,6 posto u posljednja tri mjeseca 2009.

Japansko tržište zatvoreno je zbog praznika, prenio je Business.hr.