Berza
0

Evropske berze drže pozitivan trend

FENA
Evropski berzovni indeksi u ponedjeljak su jačali uslijed većeg optimizma ulagača u pogledu oporavka globalnog gospodarstva, a podrška im je stizala iz čitavog niza sektora, od finansijskog do sektora energetike i ruda. U takvim je okolnostima londonski Ftse ojačao 0,7 posto, na 4.056 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku nešto većem od 1,0 posto, dosegnuvši 4.433 boda.

Najveći dobitnici zabilježeni su u sektoru banaka, predvođenom HSBC-om, čije su dionice ojačale 4,8 posto budući da je njegova emisija prava, vrijedna 12,9 milijardi funta (18,9 milijardi dolara) naišla na impresivan odaziv ulagača.

Ojačale su i dionice drugih banaka. Standard Chartered zabilježio je rast cijena dionica od 4,3 posto, Barclays od šest posto, Lloyds od 7,3 posto, Societe Generale od 4,5 posto i Commerzbank od 6,5 posto.

"Optimizam je povezan sa sastancima zemalja članica G-20 i s onime što su objavili, a nešto manje sumorni gospodarski pokazatelji potvrđuju da tempo pada gospodarskih aktivnosti u SAD-u usporava", kazao je Franz Wenzel, strateg u AXA Investment Managersu u Parizu.

Na strani najvećih dobitnika našao se i sektor ruda, uslijed rasta cijena kovina, pri čemu je aluminij poskupio 1,4 posto, nikal 2,8 posto a cink 1,6 posto.

BHP Billiton, Anglo American, Antofagasta, Xstrata i Eurasian Natural Resources zabilježili su rast cijena dionica u rasponu od 0,4 do 3,7 posto.

Rast cijena sirove nafte podupro je dionice energetskih kompanija, pri čemu su one BP-a, BG Groupa, Tullow Oila, Repsola i StatoilHydroa bile na dobitku između 0,6 i 2,3 posto.

Od pojedinačnih dobitnika isticao se Bayer, čije su dionice ojačale 2,7 posto uslijed špekulacija na tržištu da bi mu s ponudom za preuzimanje mogao pristupiti švicarski Novartis. Ni njemačka ni švicarska farmaceutska kompanija nisu željele komentirati takva nagađanja, prenio je Business.hr.

Dionice Nokije poskočile su više od 4,0 posto, nakon što je finska kompanija u ponedjeljak ponovno ušla na južnokorejsko tržište mobitela. Vodeći svjetski proizvođač mobitela naveo je SAD i Južnu Koreju kao ključna tržišta za povećanje tržišnog udjela u 2009.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,24 posto, na 8.857 bodova.