Berza
0

Dobitnik dana RMU Banovići

Sarajevo-x.com
Pretposljednji dan ovosedmičnog trgovanja zabilježen je novi negativan rekord na Sarajevskoj berzi, zahvaljujući najnižem prometu od početka godine, koji je danas iznosio 117.829 KM.

Oko 30% ovog iznosa odnosi se na trgovinu dionicama Bosnalijeka (SASE: BSNLR). Promet od preko 32 hiljade KM ostvarile su dionice Rudnika mrkog uglja Banovići (SASE: RMUBR), te pri tome zabilježile rast kursa od čak 130,06%. U vrhu likvidnih je i Rudnik soli Tušanj (SASE: RSTTR) sa prometom od blizu 15 hiljada KM. Kretanje vrijednosti indeksa nije promijenilo smjer, pa su i danas oba u crvenom. BIFX je izgubio 0,33% vrijednosti, dok je vrijednost SASX-10 manja za 0,43%.

Danas je trgovano dionicama sedam emitenata u SASX-10, a kursevi dionica IK Banke (SASE: IKBZRK2) i Sarajevo-osiguranja (SASE: SOSOR) nisu se mijenjali. Trgovanje je pozitivno završilo samo za Energoinvest (SASE: ENISR), koji je ostvario rast od 2,49%. Gubitnik dana je Fabrika duhana Sarajevo (SASE: FDSSR), a cijena po dionici je manja za 2,53% i iznosi 92,60 KM. Bosnalijek (SASE: BSNLR) je oslabio za 1,92%, a BH Telecom (SASE: BHTSR) za 0,93%, pa je kurs ove dionice trenutno 23,40 KM. U minusu je i Šipad-komerc (SASE: SPKMR), a vrijednost mu je smanjena za 0,49%.

Bez većih promjena prošla je i trgovina na kotaciji investicionih fondova, pa su transakcije zabilježila samo dva fonda. Big investiciona grupa (SASE: BIGFRK3) je uvećala vrijednost za skromnih 0,10%, dok je Crobih fond (SASE: CRBFRK1) oslabio za 4,84%. Dionicama ovog fonda trgovano je po 4,52 KM.

Autor: Aida Karić, SEE Investment Solutions d.o.o.