Berza
61

Dionice Nintenda padaju, novčani vrhunac Pokemona Go je iza nas

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nevjerovatni skok vrijednosti dionica japanskog diva Nintenda, uzrokovan rastom popularnosti igrice Pokemon Go, ovih dana doživljava svoj kraj.

Vrijednost dionica je u samo dvije sedmice porasla dva puta čime je vrijednost kompanije prilikom vrhunca iznosila respektabilnih 38 milijardi eura. Ipak, u srijedu je zabilježen prvi pad vrijednosti iznad 10 posto.

Da sve bude dosta gore, današnji pad vrijednosti najveći je u posljednjih 16 godina! Kako piše Business Insider, najvjerovatnije je riječ o unovčavanju brzo stečenog bogatstva, ali i o efektu postepenog smanjenja potražnje.

Nintendo je tek jedan od vlasnika aplikacije Pokemon Go kroz svoje dionice u firmama The Pokémon Company i Niantic koja je razvila i distribuirala igricu. Pravi benefit Nintenda još uvijek nije jasno opipljiv, a pojedini analitičari smatraju kako će Nintendo trljati ruke samo ukoliko polovina svjetske populacije zaigra ovu popularnu igricu.

Naprimjer, Pokemon Go je u Japanu tek u srijedu pušten u slobodni opticaj zbog bojazni da bi brojni downloadi i učešća opteretili sistem.

Vezani članci