{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BLSE i SASE kreiraju zajednički indeks

F
4.12.2008. u 16:33
0
5
BLSE i SASE kreiraju zajednički indeks
0
BLSE i SASE kreiraju zajednički indeks
Foto: Ilustracija
Banjalučka i Sarajevska berza će uz podršku Svjetske banke u narednih nekoliko mjeseci realizovati projekat koji će imati za cilj kreiranje prvog zajedničkog berzanskog indeksa dvaju berzi, edukaciju u vezi mogućnosti uvođenja strukturnih proizvoda na tržišta kapitala RS-a i BiH, te donošenje preporuka u vezi unapređenja korporativnog upravljanja u preduzećima.
Projekat će se realizirati u saradnji s "The Wiener Borse Consortium" koji čine "Wiener Borse" (Bečka berza) kao lider konzorcija i "Capmex", konsultantska kuća iz Beča, saopćeno je iz Banjalučke berze.

"Očekujemo da u toku prve polovine naredne godine bude kreiran zajednički berzanski indeks Banjalučke i Sarajevske berze, koji za cilj ima prepoznavanje tržišta kapitala RS-a i BiH u međunarodnim okvirima, odnosno promovisanje i privlačenje stranih investitora za ulaganje na tržište kapitala RS-a i BiH. Pred toga, nadamo se da ćemo uz konsultantsku podršku konzorcijuma, pripremiti domaće institucije tržišta kapitala za uvođenje strukturnih proizvoda u narednim godinama kada naše tržište kapitala stekne osnovne preduslove za to", rekao je Milan Božić, direktor Banjalučke berze.

"Kreiranjem indeksa Banjalučke i Sarajevske berze, doći će do većeg interesa investitora, te razvoja tržišta kapitala Bosne i Hercegovine. To može biti važan korak kako bi se iskoristio značajan potencijal ekonomije BiH", istakao je Hannes Takacs, vođa tima konzorcijuma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko je kriv za niske cijene malina?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: