{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BLSE i SASE kreiraju zajednički indeks

F
4.12.2008. u 16:33
0
5
BLSE i SASE kreiraju zajednički indeks
0
BLSE i SASE kreiraju zajednički indeks
Foto: Ilustracija
Banjalučka i Sarajevska berza će uz podršku Svjetske banke u narednih nekoliko mjeseci realizovati projekat koji će imati za cilj kreiranje prvog zajedničkog berzanskog indeksa dvaju berzi, edukaciju u vezi mogućnosti uvođenja strukturnih proizvoda na tržišta kapitala RS-a i BiH, te donošenje preporuka u vezi unapređenja korporativnog upravljanja u preduzećima.
Projekat će se realizirati u saradnji s "The Wiener Borse Consortium" koji čine "Wiener Borse" (Bečka berza) kao lider konzorcija i "Capmex", konsultantska kuća iz Beča, saopćeno je iz Banjalučke berze.

"Očekujemo da u toku prve polovine naredne godine bude kreiran zajednički berzanski indeks Banjalučke i Sarajevske berze, koji za cilj ima prepoznavanje tržišta kapitala RS-a i BiH u međunarodnim okvirima, odnosno promovisanje i privlačenje stranih investitora za ulaganje na tržište kapitala RS-a i BiH. Pred toga, nadamo se da ćemo uz konsultantsku podršku konzorcijuma, pripremiti domaće institucije tržišta kapitala za uvođenje strukturnih proizvoda u narednim godinama kada naše tržište kapitala stekne osnovne preduslove za to", rekao je Milan Božić, direktor Banjalučke berze.

"Kreiranjem indeksa Banjalučke i Sarajevske berze, doći će do većeg interesa investitora, te razvoja tržišta kapitala Bosne i Hercegovine. To može biti važan korak kako bi se iskoristio značajan potencijal ekonomije BiH", istakao je Hannes Takacs, vođa tima konzorcijuma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: