{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Berze vrijednosnih papira iz JIE potpisale platformu za zajednički rad

F
27.3.2012. u 12:56
0
0
Berze vrijednosnih papira iz JIE potpisale platformu za zajednički rad
0
Direktori osam berzi vrijednosnih papira iz jugoistočne Evrope (JIE) potpisali su danas platformu za zajednički rad pod okriljem Sekretarijata Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Potpisnice platforme su berze vrijednosnih papira iz Zagreba, Banje Luke, Beograda, Ljubljane, Podgorice, Sarajeva, Skoplja i Tirane.

Na otvaranju ceremonije potpisivanja prisutnima su se obratiti Hido Biščević, glavni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju, Allan E. Reed, voditelj Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini, i Ivan Šteriev, glavni izvršni direktor Berze vrijednosnih papira iz Skoplja.

Biščević je naglasio da je finansijska stabilnost važan korak za integraciju tržišta kapitala u regionu te da je otvorenost tržišta ključna komponenta regionalnog razvoja.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

"Platforma predstavlja važan korak ka harmonizaciji i integraciji tržišta kapitala", kazao je Reed i dodao da je integriranje tržišta kapitala u jugoistočnoj Evropi važno za kratkoročni i dugoročni ekonomski razvoj u regionu.

Platforma će omogućiti razmjenu iskustava te podići svijest javnosti kao i ukupno znanje građana o financijskim tržištima.

Kako je istakao Šteriev treba intenzivirati protok kapitala u regionu „kako bismo privukli strane investitore“, jer je veličina tržišta kapitala veoma važna.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Također, ova platforma doprinijet će usklađivanju regulatornih režima kojima se uređuje tržište vrijednosnih papira u jugoistočnoj Evropi, što će dovesti do sistemskog jačanja i zaštite ulagača na principu učinkovitosti.

Glavni ciljevi Platforme su približavanje tržišta kapitala u regiji u smislu njihove veće i neposrednije povezanosti, stvaranje ozračja koje pogoduje akumulaciji kapitala u JIE i većem pristupu domaćih i stranih ulagača pojedinačnim tržištima.

Očekuje se da ova platforma poboljša saradnju berzi vrijednosnih papira i unaprijedi pristup financijama u regiji, što je glavni preduvjet razvoja privatnog sektora.

Platformu su podržali Sekreterijat Vijeća za regionalnu saradnju i program Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) pod nazivom „Partneri za financijsku stabilnost“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: