Sarajevo
0

Berze vrijednosnih papira iz JIE potpisale platformu za zajednički rad

FENA
Direktori osam berzi vrijednosnih papira iz jugoistočne Evrope (JIE) potpisali su danas platformu za zajednički rad pod okriljem Sekretarijata Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Potpisnice platforme su berze vrijednosnih papira iz Zagreba, Banje Luke, Beograda, Ljubljane, Podgorice, Sarajeva, Skoplja i Tirane.

Na otvaranju ceremonije potpisivanja prisutnima su se obratiti Hido Biščević, glavni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju, Allan E. Reed, voditelj Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini, i Ivan Šteriev, glavni izvršni direktor Berze vrijednosnih papira iz Skoplja.

Biščević je naglasio da je finansijska stabilnost važan korak za integraciju tržišta kapitala u regionu te da je otvorenost tržišta ključna komponenta regionalnog razvoja.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
"Platforma predstavlja važan korak ka harmonizaciji i integraciji tržišta kapitala", kazao je Reed i dodao da je integriranje tržišta kapitala u jugoistočnoj Evropi važno za kratkoročni i dugoročni ekonomski razvoj u regionu.

Platforma će omogućiti razmjenu iskustava te podići svijest javnosti kao i ukupno znanje građana o financijskim tržištima.

Kako je istakao Šteriev treba intenzivirati protok kapitala u regionu „kako bismo privukli strane investitore“, jer je veličina tržišta kapitala veoma važna.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Također, ova platforma doprinijet će usklađivanju regulatornih režima kojima se uređuje tržište vrijednosnih papira u jugoistočnoj Evropi, što će dovesti do sistemskog jačanja i zaštite ulagača na principu učinkovitosti.

Glavni ciljevi Platforme su približavanje tržišta kapitala u regiji u smislu njihove veće i neposrednije povezanosti, stvaranje ozračja koje pogoduje akumulaciji kapitala u JIE i većem pristupu domaćih i stranih ulagača pojedinačnim tržištima.

Očekuje se da ova platforma poboljša saradnju berzi vrijednosnih papira i unaprijedi pristup financijama u regiji, što je glavni preduvjet razvoja privatnog sektora.

Platformu su podržali Sekreterijat Vijeća za regionalnu saradnju i program Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) pod nazivom „Partneri za financijsku stabilnost“.