Berza
0

Bečka berza prekinula jutarnje trgovanje

FENA
Bečka berza prekinula je s trgovanjem u petak ujutro nakon što je vrijednost dionica pala za oko 10 posto, saopćili su analitičari.

Glasnogovornica Bečke berza Beatrix Exinger saopćila je da je trgovanje također prekinuto zahvaljujući teškim gubicima u proteklih nekoliko dana, javila je DPA.

Od prošlog petka dionice indeksa s plavim čipom ATX izgubile su 23 posto svoje vrijednosti.

Pošto pad vrijednosti bankarskih dionica otpada na oko četvrtinu tržišne vrijednosti na malim berzama, Bečka berza je zabilježila slabije rezultate od ostalih evropskih berzi u ovoj sedmici.

Trgovanje bi se trebalo nastaviti sredinom dana, navodi berza u saopćenju.

"Naravno da će silazni trend nastaviti", izjavio je Peter Bauernfried, analitičar u Austrijskoj banci, ukazujući na činjenicu da su i druge evropske berze zabilježile pad na jutarnjem trgovanju.

Dionice dviju banaka na ATX-u, Erste Group Bank AG i Raiffeisen International Bank-Holding AG, vjerovatno će gubiti na vrijednosti tokom dana, kazao je.

Pošto je ATX jedan od manjih evropskih indeksa u smislu obima kapitala kojim trguje, pojašnjava analitičar Raiffeisen banke Johannes Mattner, povlačenje ulagača s tržišta imat će veće posljedice nego na većim berzama.

"Ako se neko povuče, ovakva tržišta brzo gube tlo pod nogama", kazao je.

Drugi faktor za loš nastup kompanija na Bečkoj berzi je njihova okrenutost tržištima centralne i istočne Evrope.