Sarajevo
0

3. međunarodna konferencija Sarajevske berze

FENA
U Sarajevu je jutros počela 3. međunarodna konferencija Sarajevske berze vrijednosnih papira (SASE) „Privatizacija telekom operatera - prekretnica u razvoju tržišta kapitala u Federaciji BiH“.

U fokusu konferencije, koja traje danas i sutra, jesu privatizacija telekom operatera u Federaciji BiH i njen utjecaj na razvoj tržišta kapitala, odnosno sagledavanje svih aspekata tog značajnog procesa iz ugla države, investitora, konsultanata i institucija tržišta kapitala.

Skup, kojem prisustvuje oko 250 učesnika - eminentnih stručnjaka iz tržišta kapitala i sektora telekomunikacija iz državnih institucija, berzi, investicionih fondova i banaka, registara vrijednosnih papira te telekom kompanija iz BiH i regije, otvorio je premijer FBiH Nedžad Branković.

U obraćanju, Branković je kazao da je tržište kapitala u FBiH još nedovoljno razvijeno i da se, stoga, strateški pravci u razvoju tržišta kapitala u FBiH identificiraju u vidu usvajanja novih zakonskih rješenja, prodaje državnog kapitala kvalitetnih kompanija FBiH putem SASE-a, javnih ponuda dionica i obveznica za finansiranje razvoja kompanija, reforme penzionog sistema. Dodao je i da budućnost tržišta kapitala Vlada FBiH vidi u jedinstvenom tržištu kapitala na nivou BiH.

-Mi ćemo sa svoje strane kao Vlada FBiH dati snažnu podršku razvoju tržišta kapitala. Namjera nam je da prodaja dionica određenih kompanija u vlasništvu države, uključujući i one iz telekom sektora, obavimo putem Sarajevske berze. Uskoro izdajemo obveznice po osnovu stare devizne štednje, razmatramo i mogućnost da pojedine razvojne projekte finansiramo izdavanjem obveznica, a ubrzano idemo i u reformu penzionog sistema te generalno kreiramo podsticajni okvir za investicije kako one u realni sektor tako i za portfolio investicije - kazao je premijer Branković.

Predsjednik Nadzornog odbora Sarajevske berze Muris Čičić, govoreći u kontekstu svjetske finansijske krize, istaknuo je da će 2009. biti izuzetno teška i za BiH i da će to biti “prijelomna” godina u njenom privrednom razvoju te da će efikasnost tržišta kapitala odrediti šanse za njen razvoj.

Tokom dvodnevne konferencije, uz sagledavanje aspekata prodaje telekom operatera, između ostalog, riječi će biti i o saradnji berzi s prostora bivše Jugoslavije.

Sarajevska berza osnovana je prije sedam godina. Prva međunarodna konferencija SASE održana je u oktobru 2006., a druga u istom mjesecu 2007. godine.