SAD
0

Bernanke traži još jedan zakonodavni stimulans ekonomiji

FENA
Direktor američke središnje banke pozvao je Kongres da razmotri iniciranje još jedne zakonodavne mjere koja bi stimulirala ekonomski rast te ubrzala oporavak Amerike od globalne finansijske krize.

Stimulativni paket bio bi drugi po redu ove godine – prvi se početkom godine sastojao od toga da je vlada većini poreznih obveznika poslala ček na 600 dolara.

Čelnik Federalnih rezervi Ben Bernanke u svjedočenju pred jednim odborom Kongresa izjavio je da bez te stimulativne mjere američkoj ekonomiji prijeti usporavanje koje bi moglo potrajati više poslovnih kvartala.

Bijela kuća je saopćila da je predsjednik George W. Bush "otvoren za ovakav prijedlog", prenijela je VoA.

Nakon što je Bernankeov poziv objavljen, na berzi u New Yorku je počeo rast vrijednost dionica – industrijski indeks Dow Jones u ponedjeljak je na kraju poslovanja bio za 4,7 posto viši nego ujutro.

Na svjetskoj gospodarskoj sceni očito je da investitori primjećuju da je postignuta izvjesna deblokada kreditnog tržišta. Banke su spremnije jedna drugoj odobriti zajam.

Na berzama u Aziji, gdje je u utorak već počelo poslovanje, vrijednost dionica porasla je u prvim satima nakon otvaranja za dva do tri posto.