biznis
0

Bernanke povisio prognoze za 2011.

FENA
Ben Bernanke (Foto: AP)
Ben Bernanke (Foto: AP)
Američki gospodarski oporavak ubrzava i čini se da će u ovoj godini dostići do četiri posto, kazao je jučer predsjednik američke centralne banke (Fed) Ben Bernanke.

"Uočavamo jačanje ekonomije", rekao je Bernanke na forumu o malim firmama u Fairfaxu, predgrađu Washingtona.

"Rast od tri ili četiri posto čini se razumnom prognozom", dodao je čelnik Feda. U prognozama objavljenim početkom novembra Fed je predviđao stopu rasta između 3,0 i 3,6 posto.

"Mislim da se rizik od deflacije znatno povukao", rekao je Bernanke voditeljima firmi, prenose mediji.

Dužnosnici Feda izrazili su prije nekoliko mjeseci zabrinutost zbog moguće deflacije - opasnog spiralnog pada cijena i plata – zbog slabe potražnje u ekonomiji koja se teško oporavlja od duboke recesije.

Rizik deflacije bio je ključni faktor u odluci Feda da poveća podršku ekonomiji, posebno kroz plan kupovine imovine u visini 600 milijardi dolara.

Bernanke je ipak upozorio da ubrzavanje oporavka neće biti dovoljno da se smanji visoka nezaposlenost, koja je u decembru iznosila 9,4 posto.

U bež knjizi koja je objavljena u srijedu Fed je konstatirao da je ekonomija umjereno rasla u proteklim mjesecima. Ekonomske aktivnosti nastavile su umjereno ubrzavati od novembra do kraja decembra, ocijenila je banka u izvještaju na kojem će njezin odbor za otvoreno tržište na prvom ovogodišnjem sastanku 25. i 26. januara temeljiti odluku o visini ključnih kamatnih stopa.