{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bernanke najavio kraj recesije u 2010. godini

F
25.2.2009. u 11:27
0
0
Bernanke najavio kraj recesije u 2010. godini
0
Bernanke najavio kraj recesije u 2010. godini
Foto: Reuters
Guverner američke središnje banke - Federalnih rezervi (FED) Ben Bernanke izjavio je u utorak da bi recesija trebala završiti ove godine, te da će 2010. biti godina oporavka ako akcije američke vlade dovedu do određene stabilizacije financijskih tržišta.
Njegovo svjedočenje u Senatu, u kojem je također odbacio nagađanja o neizbježnoj nacionalizaciji banaka, izazvalo je uzlet dionica na Wall Streetu pa su gotovo izbrisani gubici iz prethodnog dana trgovanja.

U polugodišnjem izvješću senatskom Odboru za banke, Bernanke je predvidio da će se stezanje američkog gospodarstva vjerojatno nastaviti u prvih šest mjeseci 2009., ali i kako postoje "razumni izgledi" da se recesija okonča ove godine.

Upozorio je da će za oporavak biti potrebno normaliziranje kreditnog i financijskog tržišta.

"Ako akcije koje poduzimaju administracija, Kongres i FED u određenoj mjeri budu uspješne u obnavljanju financijske stabilnosti, postoje razumni izgledi da se sadašnja recesija okonča 2009., a da 2010. bude godina oporavka", rekao je Bernanke.

Naglasio je da kreatori politike FED-a vjeruju da će za "puni opravak gospodarstva od sadašnje recesije vjerojatno trebati više od dvije ili tri godine".

Za referentnu kamatnu stopu FED-a, koja je prošle godine smanjena gotovo na nulu, Bernanke je kazao da će "za neko vrijeme" ostati niska.

On je odbacio rašireno uvjerenje kako vlada planira ovotjednu reviziju bilanci banaka, koju američki mediji nazivaju 'stres-test', iskoristiti kao predtekst za nacionalizaciju najvećih banaka u zemlji.

Ministarstvo financija kupovat će konvertibilne povlaštene dionice u 19 najvećih američkih banaka, ako se revizijom njihovih bilanci utvrdi da trebaju više kapitala kako bi prebrodile recesiju koja je dublja od predviđene, rekao je predsjednik FED-a.

"Ne vidim nikakvog razloga da uništimo vrijednost franšize ili da stvorimo ogromnu pravnu nesigurnost pokušavajući formalno nacionalizirati banke kada to jednostavno nije nužno", naglasio je Bernanke.

Njegove izjave ublažile su zabrinutost među ulagačima da će plan ubacivanja svježeg kapitala u banke, radi jačanja solventnosti, štetiti njihovim dioničarima i voditi u nacionalizaciju.

Ublažavanju straha od nacionalizacije i jačanju povjerenja ulagača pridonijela je i predsjednica Savezne agencije osiguranje depozita (FDIC) Sheila Bair izjavom da velike američke banke imaju dovoljno kapitala.

Na Wall Streetu, dionice Citigroup i Bank of America rasle su više od 20 posto, pridonoseći prvom rastu dionica financijskog sektora indeksa Standard & Poor"s 500 u posljednjih osam dana.

Dionice velikih trgovinskih lanaca Home Depot, Macy"s i Nordstrom rasle su najmanje 10 posto nakon što su im izviješće o dobiti premašila prognoze analitičara, podižući dioničke indekse s najniže razine u 12 godina.

Indeks S&P 500 rastao je 4 posto na 773,14 bodova, što je najveći rast od 21. januara. Indeks Dow Jones rastao je za 236,16 bodova ili 3,3 posto, na 7.350,94 bodova.

Indeks manjih kompanija Russell 2000 dodao je 4,5 posto vrijednosti, došavši na 412,48 bodova. Deset dionica je raslo na svaku koja je padala na burzi u New Yorku - NYSE, što je najveći rast od 16. decembra prošle godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: