biznis
0

Beograd: Sporazum s Rusijom naišao na oštre kritike ekonomskih stručnjaka

FENA
U sporazumu Rusije i Srbije koji se odnosi na gasovod predviđa se da će najmanja propusna moć biti 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje, ali se i ističe da će ugovorne strane tek uložiti moguće napore da gasovod dobije status transevropske energetske mreže.

Zatim je predviđeno da cijenu transporta i skladištenja gasa određuju kompanije koje će biti osnovane za te poslove i u kojima će ruska strana imati većinsko vlasništvo, izvještava iz Beograda dopisnik VoA-e.

Ruski učesnici u ovom poslu imaju pravo korištenja svih kapaciteta gasovoda i podzemnog skladišta gasa. Ugovorom nije previđena međunarodna arbitraža u slučaju poslovnih sporova, nego se dvije strane upućuju na njihovo dogovorno rješavanje.

Što se tiče naftnog dijela aranžmana, potpisani protokol predviđa cijenu od 400 miliona eura za 51 posto Naftne industrije Srbije (NIS) koju Gasprom treba platiti i obavezu Vlade Srbije da ruskom kupcu obezbijedi monopol na srpskom tržištu za najmanje dvije godine.

I pored upornog isticanja zvaničnika vlasti da je to sporazum koji Srbiji obezbjeđuje dugoročno snabdijevanje energetima i strateški položaj u regiji, ekonomski stručnjaci imaju drugačije mišljenje.

Ministar ekonomije Mladan Dinkić tvrdi da je predsjedniku i premijeru Srbije predlagao da ne treba dozvoliti većinsko učešće Gasproma u NIS-u i da se postigne ravnopravno učešće i u gasovodu i u NIS-u i da Srbija ima zajedničko upravljanje i mogućnost investiranja, odnosno da treba uspostaviti partnerski odnos.

Direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević smatra da je energetski sporazum nepovoljan za Srbiju. Izgradnja gosovoda nikako nije trebalo da se veže da prodaju Naftne industrije Srbije i dovršetak izgradnje podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru, rekao je Prokopijević i objasnio da je pristajući na takav aranžman Srbija postala talac snabdjevača gasom.

Prokopijević smatra da većinski udio u NIS-u vrijedi mnogo više od 400 miliona eura, zbog čega će ako ugovor bude sklopljen, neko zbog toga kad-tad odgovarati i ističe da za Srbiju nije dobro ni što je pristala da većinsko upravljanje gasovodom prepusti Rusima.

A ekonomist Stojan Stamenković je kao katastrofalno loš ocijenio energetski sporazum Srbije i Rusije. Prodaja većinskog udjela u Naftnoj industriji Srbije za 400 miliona eura je dobar poslovni potez samo ako na predsjedničkim izborima pobijedi kandidat Srpske radikalne stranke i Srbija bude izlovana od Evropske unije, rekao je Stamenković.

Za građane Srbije je izuzetno nepovoljno i to što je Srbija pristala na monopol u uvozu nafte a posljedica takvog monopola je da građani Srbije ne dobijaju nikakve garancije da i ubuduće neće kupovati gorivo lošeg kvaliteta, rekao je Stamenković.