Sarajevo
0

“Bee-fest 2009” od 2. septembra

FENA
Sedmi međunarodni sajam pčelarstva i pčelarske opreme “Bee-fest” počinje u srijedu 2. septembra na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović u Sarajevu.

Više od 85 prijavljenih izlagača iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, kao i iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske prezentirat će svoje proizvode na oko 90 sajamskih štandova.

Na Sajmu će biti predstavljeni najkvalitetniji pčelinji proizvodi, preparati na bazi pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja, kao i literatura i oprema za pčelarstvo.

U okviru “Bee-fest”-a bit će upriličena edukacija pčelara pod nazivom “Aktuelno stanje u oblasti pčelarstva u BiH”. Agencija za sigurnost hrane BiH predstavit će Pravilnik o medu i drugim pčelinjim proizvodima, a govorit će se i o uzimljavanju pčela i bolestima pčelinjeg legla.

U subotu, 5. septembra, organizatori će dodijeliti tradicionalne zlatne, srebrene i bronzane medalje u više kategorija za najkvalitetniji med i druge pčelinje proizvode, kao i originalnu titulu „Med medova“. Bit će dodijeljeno i posebno priznanje za doprinos razvoju pčelarstva u BiH.

Novina ovogodišnjeg nagradnog dijela sajma je da će Magazin BH pčelar dodijeliti nagradu “BH pčelar 2009”.

U okviru sajma bit će proglašena i po tri najuspješnija likovna i literarna rada učenika osnovnih škola o temi “Med je Cool”, najavljeno je iz Direkcije Sajma.