Veliki uspjeh
0

BBI u finalu utrke za najbolji evropski shopping centar

Sarajevo-x.com
BBI Centar
BBI Centar
Dobra vijest ovog jutra stigla je u glavni grad BiH. Sarajevska shopping galerija BBI Centar jedna je od dva najbolja shopping centra u Evropi u kategoriji malih objekata.

Osim BBI Centra, za titulu najboljeg u ovoj kategoriji borit će se shopping centar iz Istanbula - Kozzy Alisveris Ve Kultur Merkezi.

U dokumentu koji predstavlja finaliste navodi se da je BBI Centar zamijenio Robnu kuću Sarajka, koja je nekada predstavljala simbol Sarajeva.

"Otvoren u aprilu 2009, moderni shopping centar ima impresivnu arhitekturu, iznutra i izvana. Inspiriran pulsom gradskog života, centar je dizajniran da bude transparentan, kako bi i pješaci i kupci doživjeli galerijski koncept dizajna“, navodi se u dokumentu ICSC-a (International Council of Shopping Centers).

"Ponosni smo na ovaj ishod takmičenja, posebno jer nije bilo nimalo jednostavno odgovoriti na sva pitanja koje je ICSC zahtijevao u aplikaciji. Bilo koja nagrada, prva ili druga, predstavlja veliko dostignuće za BBI Centar, ali i naš grad", ističu u Odjelu korporativnih komunikacija BBI Centra u saopštenju za javnost.

Nagrade ICSC-a bit će dodijeljene u junu 2011. godine. Radi se o najvećem takmičenju maloprodajnih objekata u Europi. Dodjeljuje se za nove i revitalizirane ili proširene projekte.

Finalisti u ostalim kategorijama

U kategoriji shopping centara srednje veličine finalisti su: Forum Ústí nad Labem – Češka Republika, Kaufhaus Tyrol – Austrija, Rathaus-Galerie Leverkusen – Njemačka.

U kategoriji velikih shopping centara finalisti su: Centrum Galerie, Njemačka, Loop5, Njemačka, SouthGate, Velika Britanija i The Mall, Bugarska.

U kategoriji ekstra velikih shopping centara finalisti su: Forum Istanbul Shopping Center, Turska, Metropolis, Rusija, Vegas, Rusija i Westfield London, Velika Britanija.

Za izgradnju i koncept BBI Centra zaslužna je kompanija BBI Real Estate d.o.o. Sarajevo, čiji su osnivači Islamic Development Bank (53,94% kapitala), Abu Dhabi Islamic Bank (32,37% ), Dubai Islamic Bank (13,66%) i Bosna Bank International d.d. Sarajevo (0,03% ).