biznis
0

BBC se suočava s dubokom krizom

FENA
Nekad najmoćnija medijska kuća na svijetu – javni medijski servis Velike Britanije (BBC) suočen je s dubokom krizom pa će, kako je najavio generalni direktor Mark Thompson, morati da smanji program za 10 posto i otpusti 2.800 od ukupno 23.000 zaposlenih.

Istovremeno će BBC morati da proda svoj ogromni RTV centar u zapadnom Londonu, prenio je ovaj servis u vijestima objavljenim u srijedu na web stranici.

Smanjenje programa i otkazi se najviše odnose na vijesti i dokumentarne emisije, upravo na ono po čemu je BBC oduvijek poznat u svijetu. Manjak programa će, kako je najavljeno, biti popunjen ponavljanjem već emitiranih emisija.

Thompson tvrdi da je BBC prinuđen na to zato što je suočen s modernom tehnologijom koja traži velika ulaganja, sve žešćom konkurencijom i sve tanjim budžetom.

BBC se finansira pretplatom, ali zauzvrat nema pravo na reklame. Od pretplate se godišnje prikupi oko 3,3 milijarde funti (4,8 milijardi eura).

Britanska vlada je ove godine odbila zahtjev ovoga javnog medijskog servisa za povećanje pretplate za 4,4 posto (toliko iznosi godišnja stopa inflacije), dozvolivši povećanje za samo tri posto, što, prema riječima generalnog direktora, nije dovoljno, pa je BBC prinuđen na smanjenje programa i broja zaposlenih.

Većina britanskih hroničara, kako prenose agencije u četvrtak, smatra međutim da novac nije toliki problem, podsjećajući da je kriza BBC-a počela mnogo godina ranije. Suština je, tvrde oni, u gubitku povjerenja jer Britanci više ne vjeruju "bibisijevcima".

Na vijestima se često emitiraju neistine, pa je BBC postao, kažu analitičari, "medijski i propagandni stroj vladajuće stranke". Ima međutim i analitičara koji sumnjaju da kriza BBC-a nije spontana, već da je stvara sama vlada, te da u tome "ima nekog sistema".

Vjeruje se, naime, da je krajnji cilj "namjernoga generiranja krize" rušenje BBC-a radi privatizacije i da je glavni autor toga skrivenog projekta medijski magnat Rupert Murdoch, čovjek veoma blizak vladajućim laburistima.