biznis
0

Barel nafte skoro 100 dolara

FENA
Cijene nafte nastavile su rasti u srijedu, dok je dolar ostao slab, i primakle su se na 100 dolara po barelu.

Cijena američke sirove nafte na azijskom trgovanju dostigla je rekord 99,29 dolara po barelu. Londonska Brent sirova nafta poskupila je za 50 centi na 95,99 dolara po barelu, javio je BBC.

Slabe zalihe, velika zimska potražnja i geopolitičke brige doprinijeli su da cijene nafte porastu za 45 posto od augusta.

Prognoza američkih Saveznih rezervi da će privredni rast u Sjedinjenim Državama biti sporijo od očekivanog također je osnažila cijene.

Analitičari anketirani nekoliko minuta nakon posljednjeg sastanka Saveznih rezervi izjavili su kako postoje velike šanse da dođe do novog reza kamatnih stopa u decembru.

Očekuje se da to dodatno oslabi dolar dok bi robe i druge valute bile atraktivnije za ulagače, dovodeći do rasta cijena nafte, tvrde analitičari.

"Postoji svaki razlog za rast cijena nafte", izjavio je Koo Ja-kown, naftni analitičar u Korejskoj nacionalnoj naftnoj korporaciji (KNOC).

"Spekulativni novac ulazi na tržište dok dolar slabi. Povrh toga, postoje brige oko zaliha za zimskim gorivom", kazao je.

Cijene nafte već su porasle u ponedjeljak i utorak, nakon što lideri proizvođačkog kartela OPEC-a nisu odlučili da povećaju proizvodnju na svom posljednjem samitu.

Trgovci će pažljivo posmatrati podatke o zalihama sirove nafte koje u srijedu objavi Informativna služba američkog ministarstva energetike.

Prilagođene inflaciji, rekordne cijene američke sirove nafte od 101,70 dolara po barelu danas bile bi ravne rekordu iz 1980. nakon izbijanja rata između Iraka i Irana.