{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Barel nafte prvi put premašio 103 dolara

F
29.2.2008. u 13:15
0
0
Barel nafte prvi put premašio 103 dolara
0
Barel nafte prvi put premašio 103 dolara
Barel nafte u petak je prvi put nadmašio 103 dolara, dok uporno slabljenje američkog dolara i mogućnost snižavanja kamatnih stopa privlače svjež novac na tržište naftom.
Cijene su podstaknute komentarima od četvrtka predsjedavajućeg Saveznih rezervi (Fed), Bena Bernankea, koji je izjavio da američka ekonomija nije suočena s trenutnom prijetnjom stagflacije, kombinacijom ekonomske slabosti i rastuće inflacije, javio je AP.

Ulagači su se odlučili da vide taj komentar kao potvrdu svojih uvjerenja da će Fed nastaviti smanjivati kamatne stope u pokušaju da ojačaju ekonomiju.

Manje američke kamatne stope imaju tendenciju da slabe dolar i povećavaju vrijednost cijena nafte kao brane protiv uticaja posrnulog dolara na inflaciju.

"Zahvaljujući slabom dolaru i rastućim strahovanjima od inflacije, investitori ulažu novac i robe, među kojima je i nafta", izjavio je Victor Shum, energetski analitičar u Purvin & Gertz u Singapuru.

"Robe, kao opipljiva vrijednost, nisu toliko suočene s inflatornom prijetnjom i suprotnost su držanju novca. Čak i pored toga što se vrijednost novca mijenja, robe i dalje imaju svoju unutrašnju vrijednost", izjavio je Shum.

Cijena aprilske isporuke na Nymexu skočila je na novi rekord od 103.05 dolara po barelu na azijskom elektronskom trgovanju.

U četvrtak je cijena ugovora skočila za 2,95 dolara kako bi se zaustavila na rekordnoj zaključnoj cijeni od 102,95 dolara po barelu.

Na ostalim trgovanjima na Nymexu, lož ulje je poskupilo za 0,82 centa na 2,8538 dolara po galonu dok je prirodni gas poskupio za 0,1 centi na 9,444 dolara po 1.000 kubnih stopa.

U Londonu su cijene Brent sirove nafte porasle za devet centi na 100,99 dolara po barelu na ICE berzi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: