biznis
0

Barel nafte primakao se na skoro 97 dolara

FENA
Cije nafte porasle su u petak nakon većeg od očekivanog pada zaliha američke sirove nafte i povišenih geopolitičkih briga nakon ubistva pakistanske opozicijske liderke Benazir Bhutto.

Pakistanski opozicioni političar Nawaz Sharif najavio je bojkot parlamentarnih izbora zakazanih za 8. januar i zatražio je da predsjednik Pervez Musharraf trenutno podnese ostavku.

"Ubistvo Benazir Bhutto dodalo je još jedan nivo neizvjesnosti za perspektivu regije", izjavio je David More, robni strateg u Commonwealth Bank of Australia u Sydneyu, javio je AP.

Cijena februarske isporuke sirove nafte na Nymexu porasla je za 21 cent u jutarnjim satima na elektronskom trgovanju u Singapuru.

Cijena ugovora porasla je za 65 centi kako bi se zaustavila na 96,62 dolara po barelu u četvrtak.

U svom sedmičnom izvještaju o zalihama nafte, informativna administracija američkog ministarstva energetike javila je da su zalihe nafte pale za 3,3 miliona barela u prošloj sedmici, više nego dvostruko od 1,3 miliona barela koliko su analitičari očekivali.

Zalihe destilata, koje uključuju lož ulje i dizel, pale su za 2,8 milion barela, mnogo više od očekivanog pada od 800.000 barela.

Zalihe nafte i lož ulja pale su više nego što se očekivalo u proteklih nekoliko sedmica, snažeći uvjerenje da bi zalihe mogle biti nedovoljne da udovolje zimskoj potražnji.

Zalihe benzina porasle su za 700.00 barela, za otprilike polovinu od 1,4 miliona barela povećanja koliko su analitičari očekivali. Rafinerijske aktivnosti porasle su za 0,3 posto u prošloj sedmici na 88,1 posto njihovih kapaciteta. Analitičari su očekivali povećanje od 0,6 posto.

Ranije u ovoj sedmici, cijene nafte su porasle kada su napadi turskih snaga na kurdske pobunjenike u sjevernom Iraku povećali brige oko iračkog izvoza nafte.

"Tržište naftom je zabrinuto da bi ovo nasilje moglo eskalirati a posebno je zabrinuto da bi to nekako moglo dovesti do prekida snabdijevanja s njihovih sjevernih naftovoda. Ta strahovanja, ipak, još se nisu obistinila", piše Phil Flynn, analitičar u Alaron Trading Corp. u Chicagu, u istraživačkom komentaru.

Cijene lož ulja porasle su za 0,67 centi na 2,6825 dolara po galonu (3,8 litara) dok su cijene benzina porasle za 0,22 centa na 2,5214 dolara po galonu.

U Londonu je cijena Brent sirove nafte porasla za 33 centa na 95,11 dolara po barelu na ICE berzi.