biznis
0

Barel nafte premašio 96 dolara

FENA
Cijene sirove nafte u četvrtak su dostigle novi rekord - iznad 96 dolara po barelu nakon iznenadnog pada zaliha američke sirove nafte, što je povećalo zabrinutost zbog predstojeće zimske potržanje. Cijene ostalih energenata također su porasle.

Ovo je druga uzastopna sedmica da američka informativna administracija ministarstva energetike javlja o naglome i neočekivanom padu zaliha nafte.

"Pad američkih zaliha sirove nafte ključni je pokretač cijena nafte", izjavio je David Moore, robni strateg u Commonwealth Bank of Australia u Sydneyu.

Cijena decembarskog ugovora sirove nafte na Nymexu u popodnevnim je satima na elektronskom trgovanju u Singapuru dostigla 96,24 dolara po barelu prije nego što se vratila na 95,95 dolara po barelu, javio je AP.

Cijene sirove nafte dostigle su rekord u ciframa prilagođenim inflaciji u ranim 1980-im. U zavisnosti od računice, ondašnja cijena od 38 dolara danas bi iznosila između 96 i 101 dolar ili više.

"Zakoračili smo na nepoznati teren. Niko ne želi novi rast uzimajući u obzir strahovanja tržišta", izjavio je broker Ken Hasegawa iz Fimat Japana za servis vijesti Dow Jonesa.

Decembarski ugovor na Nymexu u srijedu je porastao za 4,15 na 94,53 dolara po barelu - najvišu zaključnu cijenu u historiji.

Decembarski ugovor Brent sirove nafte također je porastao na novi rekord od 91,63 dolara po barelu u četvrtak na londonskoj ICE berzi, rastući za jedan dolar u odnosu na trgovanje dan ranije, prije nego što se povukao na 91,37 dolara po barelu.

U svom sedmičnom izvještaju o zalihama informativna administracija američkog ministarstva energetike saopćila je da su zalihe nafte opale za 3,9 miliona dolara u prošloj sedmici. Analitičari koje je ankertirala služba vijesti Dow Jonesa očekivali su u prosjeku povećanje od 100.000 barela.