biznis
0

Barel nafte premašio 76 dolara

FENA
Cijene nafte porasle su u petak nakon vijesti o novom nasilju u južnoj Nigeriji, gdje je policija javila da je libanski biznismen ubijen u svojoj kući u očiglednom pokušaju otmice.

Otmice i napadi na naftne bušotine postali su česti u južnoj regiji delte Nigera, u najvećem afričkom proizvođaču nafte, gdje naftni giganti poput Royal Dutch Shell PLC, Exxon Mobil Corp. i Eni SpA imaju velike operacije. Napadači su u rasponu od militanata koji traže političke ustupke do kriminalnih bandi koje traže otkupninu, javio je AP.

Hapšenja su rijetka, iako su otmice i bombaški napadi smanjili proizvodnju nafte u Nigeriji za oko čertvrtine, pomažući rastu cijena širom svijeta.

Cijena augustovskog ugovora sirove nafte na Nymexu porasala je za 19 centi na 76,11 dolara po barelu u popodnevnim satima u Evropi.

Cijena ugovora porasla je za 87 centi, ili za 1,2 posto, kako bi se zaustavila na 75,92 dolara po barelu u četvrtak, nakon što je dostigla 11-mjesečni rekord od 76 dolara po barelu prije kraja trgovačkog dana.

Cijena septembarskog ugovora na Nymexu, koji je postao vodeći mjesečni ugovor sa završetkom trgovanja u petak, porasla je za 20 centi na 76,27 dolara po barelu u New Yorku.

U Londonu je cijena septembarske isporuke brent sirove nafte porasla za osam centi na 77,75 dolara po barelu na ICE tržištu.

Cijene lož ulja čvrsto su se držale na 2,1144 dolara po galonu dok je benzin praktično ostao nepromijenjen na 2,1901 dolara po galonu. Cijene prirodnog gasa pale su za šest centi na 6,646 dolara po 1.000 kubnih stopa.