biznis
0

Barel nafte premašio 65 dolara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na azijskom trgovanju na više od 65 dolara po barelu zahvaljujući kontinuiranim brigama da američke rafinerije ne proizvode dovoljno benzina kako bi udovoljile potražnji koja dostiže vrhunac u ljetnim mjesecima.

Cijena junske isporuke sirove nafte na Nymexu porasla je za 30 centi na 65,24 dolara po barelu u ranim popodnevnim satima u Singapuru, javio je AP.

Cijena ugovora porasla je za osam centi u petak kako bi se skrasila na 64,94 dolara nakon što je skočila za 2,31 dolara na ranijim trgovanjima.

Cijena julske isporuke Brent sirove nafte skočila je za 50 centi na 69,92 dolara po barelu na ICE tržištu u Londonu.

Dok bi ljetnja vozačka sedmica na sjevernoj hemisferi trebali početi za nešto više od sedmice, trgovci energentima zabrinuti su da zalihe benzina neće moći udovoljiti potražnji. Niz planiranih i neočekivanih gašenja rafinerija podgrijao je takve brige.

"To će i dalje biti problem. Ukoliko potražnja bude snažna ove sezone, teško će biti zadržati rast cijena", izjavio je Tobin Gorey, robni strateg u Commonwealth Bank of Australia u Sydneyu.

Informativna administracija američkog ministarstva energetike izvjestila je prošle srijede da će zalihe benzina - iako su se povećale za 195,2 miliona barela do sedmice koja je završena 12. maja - i dalje ostati daleko ispod prosjeka za ovo doba godine.

Cijene nafte također je povećala i politička situacija u Nigeriji, velikom proiuzvođaču nafte.

Nigerijski sindikalni lideri u četvrtak su sazvali dvodnevni štrajk za kraj maja kako bi protestovali protiv prošlomjesečnih izbora. Štrajk je zakazan za 28. maj kako bi se podudario s inauguracijom nove vlade. Sindikati tvrde da su aprilski izbori, na kojima je uvjerljivo pobjedu odnio novoizabrani predsjednik Umaru Yar'Adua i vladajuća Narodna demokratska stranka, bili lažirani.

Na ostalim trgovanjima na Nymexu, cijene lož ulja porasle su za 0,88 centi na 1,9240 dolara po galonu, dok su cijene prirodnog gasa pale za 3,2 centa na 7,912 dolara po 1.000 kubnih stopa.