biznis
0

Barel nafte poskupio na više od 75 dolara

FENA
Cijene nafte porasle su u petak, oporavljajući se od izvjesnih gubitaka s ranijeg trgovanja kada je cijena barela sirove nasfte pojeftinila skoro za dolar zahvaljujući brigama da bi usporeni američki ekonomski rast mogao smanjiti potrošnju benzina.

Cijena septembarske isporuke na Nymexu porasla je za 35 centi na 75,30 dolara po barelu na elektronskom trgovanju u Aziji sredinom jutra u Singapuru.

Cijena ugovora pala je za 93 centa kako bi se zaustavila na 74,95 dolara po barelu u četvrtak, dok su se potresi na svjetskim berzama produbili tokom trgovanja američkim dionicama, dok je Wall Street pretrpio jedan od najtežih gubitaka u 2007. zbog briga oko američkih tržišta nekretninama i korporacijskih kredita. Dow Jones je zaključen s padom od više od 310 indeksnih poena nakon što je ranije pao za skoro 450 poena, javio je AP.

Neki analitilčari smatraju da je tržište zabrinuto da bi pad vrijednosti na berzi mnogao imati teže posljedice na potražnju za naftom.

Cijene sirove nafte tokom dana u četvrtak su dostigle vrhunac od 77 dolara po barelu, potaknute podacima američke vlade objavljenim u srijedu koji su pokazali pad američkih zaliha sirove nafte.

Trgovci su obratili posebnu pažnju padu od 1,4 miliona barela u naftnim zalihama u i oko Cushinga u Oklahomi, ključne tačke za isporuku nafte koja se trguje na Nymexu.

Skok cijena obnovio je spekulacije da bi cijene sirove nafte mogle nastaviti kretanje ka rekordnim visinama. Prošlog je jula cijena ugovora na Nymexu dostigla rekord svih vremena od 78,40 dolara po barelu.

Septembarska isporuka Brent sirove nafte porasla je za 37 centi na 75,55 dolara po barelu na londonskom ICE tržištu.

Cijene benzina na Nymexu porasle su za 0,11 centi na 2,077 dolara po galonu dok su cijene lož ulja porasle za 0,22 centa na 2,035 dolara po galonu. Cijene prirodnog gasa porasle su za 1,7 centi na 5,96 dolara po 1.000 kubnih stopa.