biznis
0

Barel nafte pao na ispod 90 dolara

FENA
Prvi dan poslovne sedmice na svjetskim robnim berzama obilježen je padom cijena nafte na oko 89 dolara, na najniži nivo u mjesec dana, zbog strahovanja da bi recesija u SAD-u, koje su najveći potrošač energenata u svijetu, mogla da "povuče naniže" privrede ostalih zemalja i umanji tražnju nafte.

Cijena američke sirove nafte na NYMEX-u za isporuku u februaru pala je za 1,65, na 88,92 dolara za barel, što je najniž nivo od 18. decembra. Evropska nafta tipa "brent" istovremeno je pojeftinila za 1,29, na 87,94 dolara.

I na svjetskim berzama akcija zabilježen je pad jer se strahuje da fiskalni plan za stimulaciju američke privrede, koji je protekle sedmice predložio američki predsjednik George Bush, neće biti dovoljan da spriječi recesiju. Sve veći problemi u privredi SAD-a i visoke cijene energenata naveli su mnoge analitičare da snize prvobitne procjene tražnje nafte u svijetu, što je doprinijelo da cijene te energetske sirovine opadnu za 10 posto u odnosu na rekodrnih 100,09 dolara od 3. januara.

Cjene su opale uprkos podsticajnim činiocima, kao što su zatvaranje meksičkih terminala za izvoz nafte, geopolitička nestabilnost i činjenica da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije voljna da poveća proizvodnju i pored brojnih apela da to učini.

Meksiko je jučer zatvorio sve glavne terminale za izvoz nafte zbog loših vremenskih uvjeta. Iz luka u Meksičkom zalivu otprema se oko 80 posto dnevnog izvoza nafte iz Meksika, zemlje koja je deveta po izvozu nafte u svijetu i među tri najveća snabdjevača SAD-a tim energentom.

Ministar za naftu Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohammed al-Hamli izjavio je u ponedjeljak da će ministri OPEC-a razmotriti sve opcije vezane za proizvodnju kada se 1. februara budu sastali na redovnoj konferenciji kartela. Ta izjava je uslijedila samo dan pošto je njegov katarski kolega Abdullah al-Atiyah ocijenio da je tržište i dalje dobro snabdjeveno i da nema potrebe da se proizvodnja poveća.

Prosječna cijena korpe 12 kvaliteta nafte u OPEC-u u međuvremenu nastavlja da opada i sada iznosi tek nešto više od 86 dolara za barel, pokazuju podaci Sekretarijata OPEC-a u Beču.