{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Barel nafte nadmašio 90 dolara

F
19.10.2007. u 10:38
0
0
Barel nafte nadmašio 90 dolara
0
Barel nafte nadmašio 90 dolara
Cijene nafte u četvrtak su po prvi put nadmašile 90 dolara dok je slabi dolar privukao nove strane ulagače i špekulante u trgovini robama čije se cijene obračunavaju u američkoj valuti.
Cijena novembarske isporuke sitrove nafte na Nymexu na elektronskom trgovanju u četvrtak navečer dostigle su 90,02 dolara po barelu, prije nego što su se vratile na 89,60 dolara. Cijene su ranije porasle za 2,07 dolara kako bi se zaustavile na rekordnih 89,47 dolara po barelu na Nymexu.

Dok su cijene nafte naglo porasle izražene u dolarskim vrijednostima, uporno slabljenje dolara znači da su cijene nafte predmetom špekulacija van Sjedinjenih Država. Podaci objavljeni u posljednjim sedmicama pokazali su da su špekulativne kupovine u porastu. Kupovine stranih ulagača dižu cijene, što privlači sve više špekulanata na tržište.

Četvrtak je bio peti uzastopni dan da cijene nafte dostižu nove rekorde. Uprkos rastu, cijena nafte još je ispod rekordne cijene prilagođene inflaciji u ranim 1980-im. U zavisnosti od računice, cijena od 38 dolara po barelu iz 1980. bila bi jednaka sadašnjoj između 96 i 101 dolar ili više.

Novembarska cijena benzina porasla je za 3,85 centi na 2,1851 dolra po galonu. Cijene lož ulja na Nymexu porasle su za 3,04 centi kako bi se zaustavile na 2,3493 dolara po galonu.

Novembarska isporuka prirodnog gasa pojeftinila je za 8,4 centi na 3,374 dolara po 1.000 kubnih stopa.

U Londonu je cijena decembarske ispooruke Brent sirove nafte porasla za 1,47 dolara kako bi se zaustavila na 84,60 dolara po barelu na ICE tržištu.

Na benzinskim pumpama, cijene benzina konačno su počele slijediti rast cijena nafte. Nacionalna prosječna cijena galona benzina porasla je tokom noći za 1,9 centi na 2,795 dolara, sudeći po Američkom udruženjju automobilsta (AAA) i Informativnoj službi za cijene nafte. Mnogi analitičari smatraju da će cijene u narednim danima biti čak i više ukoliko se cijene nafte ne povuku.

Neki analitičari, međutim, vjeruju da se cijene nafte primiču sezonskom vrhnucu i da će početi padati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: