biznis
0

Barel nafte čvrsto stoji ispod 70 dolara

FENA
Cijene nafte u petak su se čvrsto držale ispod 70 dolara po barelu na azijskom tržištu nakon što su preskočile tu granicu na ranijem trgovanju prvi put u deset mjeseci zahvaljujući zabrinutosti u vezi sa zalihama benzina.

Cijena augustovskog ugovora na Nymexu porasla je za šest centi na 69,63 dolara po barelu na elektronskom trgovanju sredinom jutra u Singapuru, javio je AP.

Ugovor se skrasio za 60 centi višu cijenu na 69,57 dolara po barelu u črtvrtak u Sjedinjenim Državama preije nego što je porastao čak na 70,52 dolara po barelu i trgujući se za više od 70 dolara nekoliko sati.

Skok od četvrtka izazvan je brigama zbog ljetnih zaliha nakon objavljivanja sedmičnog američkog izvještaja koji je pokazao da su zalihe benzina neočekivano opale dok se vozačka sezona primiče svom vrhuncu.

Cijene nafte povukle su se na kasnom trgovanju u četvrtak dok su trgovci nastojali izvući profit nakon što su cijene probile psihološki važnu barijeru od 70 dolara po barelu.

Informativna administracija američkog ministarstva energetike saopćila je u srijedu da su zalihe benzina opale za 700.000 barela u sedmici koja je završena 22. juna. Analitičari koje je je anketirala služba vijesti Dow Jonesa očekivali su rast od 1,1 milion barela.

Izvještaj administracije također je pokazao da su zalihe sirove nafte porasle za 1,6 miliona barela na 350,9 miliona barela u prošloj sedmici, iznad prosječne procjene povećanja od jednog miliona barela. Iskorišćenost rafinerija porasla je za 1,8 posto na 89,4 posto, više od procjene rasta od 0,8 posto.

Sedmični izvještaj o zalihama benzina pomno se posmatrao tokom proljeća i ranog ljeta tokom kojeg je neubičajeno veliki broj kvarova u rafinerijama doveo do visokih cijena benzina i rekordnih cijena na benzinskim pumpama.

Cijena pririodnog gasa porasla je za 2,1 centi na 6,676 dolara po 1.000 kubnih stopa. Cijena ugovora u četvrtak je naglo pala za 42,8 centi kako bi se zaustavila na 6,655 dolara po 1.000 kubnih stopa nakon što je vladin izvještaj pokazao da su zalihe prirodnog gasa porasle za 99 milijardi kubnih stopa u prošloj sedmici, više nego što su analitičari očekivali.

Cijene lož-ulja mirovale su na 2,0183 dolara po galonu.