biznis
0

Barel nafte čvrsto se drži oko 111 dolara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene nafte u četvrtak su se čvrsto držale blizu 111 dolara po barelu nakon što su skočile na novi rekord na ranijem trgovanju zbog neočekivanog pada američkih zaliha.

Izvještaj Informativne administracije američkog ministarstva energetike, koji se pomno prati na tržištu, pokazao je u srijedu da su zalihe sirove nafte pale za 3,2 miliona barela u prošloj sedmici, javio je AP.

"Pad zaliha sirove nafte predstavlja veliko iznenađenje za tržište, koje je zapravo očekivalo rast od dva do tri miliona barela. To je značajan pad", izjavio je Victor Shum, energetski analitičar u Purvin & Gertz u Singapuru

Analitičari anketirani u službi vijesti Dow Jones očekivali su, u prosjeku, povećanje od 2,4 miliona barela.

Pad zaliha sirove nafte gurnuo je cijenu majske isporuke za 2,37 dolara kako bi se zaustavila na rekordnih 110,87 po barelu na Nymexu u srijedu. Tokom dnevnog trgovanja, cijena ugovora porasla je čak na 112,21 dolara po barelu, premašujući raniji rekord dnevnog trgovanja od 111,80 dolara po barelu uspostavljen prošlog mjeseca.

U četvrtak je cijena ugovora porasla za dva centa na 110,89 dolara po barelu na azijskom elektronskom trgovanju sredinom jutra u Singapuru.

U ostalim kategorijama trgovanja na Nymexu, cijena lož ulja porasla je za 0,55 cernti na 2,34 dolara po galonu, dok je cijena benzina porasla za 0,58 centi na 2,78 dolara po galonu. Cijena prirodnog gasa porasla je za 9,4 centi na 10,15 dolara po 1.000 kubnih stiopa.

Cijena Brent sirove nafte porasla je za cent na 108,48 dolara po barelu na ICE berzi u Londonu.