biznis
0

Barel nafte 102 dolara

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Cijene nafte u srijedu su ostvarile novi rekord dnevnog trgovanja od 102 dolara po barelu dok je pad američkog dolara prisilio ulagače da ulažu više novca u energente kao branu protiv inflacije.

Dolar je pao na rekordno niski nivo prema euru nakon objavljivanja tri obeshrabrujuća američka ekonomska izvještaja u utorak koja pokazuju da se američka ekonomija usporava dok potrošačke cijene rastu. Pad vrijednosti dolara prisilio je investitore da tragaju za utočištem od potresa na finansijskim tržištima i prijetnje od inflacije, javio je AP.

"Nafta je ponovo probila nivo od 100 dolara i to je rukovođeno finansijskim ulagačima koji prebacuju novac na tržište robama", izjavio je Victor Shum, energetski analitičar u Purvin & Gertzu u Singapuru.

"Američki dolar je oslabio prema euru a ekonomski podaci također pokazuju da je inflacija u SAD porasla u januaru, a tržište robama generalno se smatra branom protiv inflacije. Stoga smo svjedoci snažnog rasta cijena koji ima malo veze s fundamentalnim principima tržišta nafte", izjavio je Shum.

Cijena aprilske isporuke sirove nafte na elektronskom trgovanju na Nymexu porasla je na čak 102,08 dolara po barelu.

Cijena ugovora u utorak je skočila za 1,65 dolara kako bi se skrasila na 100,88 dolara po barelu, rekordnoj zaključnoj cijeni.

U Londonu je cijena Brent sirove nafte porasla za 33 centa na 99,80 dolara po barelu na ICE berzi, ispod rekorda dnevnog trgovanja od 100,30 dolara po barelu na ranijem trgovanju.