biznis
43

Banke žele finansirati realni sektor, nedostaje projekata

Klix.ba
Edin Karabeg
Edin Karabeg
Pokretanje privrede, te aktuelni problemi sa kojima se bankarski sektor suočavau regiji teme su okruglog stola komercijalnih banaka koji je održan u okviru "Susreta guvernera regije" u Rovinju. U radu okruglog stola učestvovao je kao panelista i Edin Karabeg, direktor Sberbank BH.

Govoreći o problemu nedovoljnog ekonomskog rasta sa kojom se suočavaju sve zemlje u regiji Centralna i Istočna Evropa, učesnici okruglog stola su se usaglasili da postoji spremnost i dovoljna količina kapitala za podršku realnom sektoru, ali da je problem u nedostatku kvalitetnih i profitabilnih projekata.

"Monetarna i fiskalna politika koje se trenutno provode u zemljama regije nisu dovoljne za generisanje rasta i pokretanje privrede. Da bi se privreda pokrenula potrebne su strukturalne reforme, koje naravno treba inicirati vlada“, izjavio je Edin Karabeg, direktor Sberbank BH tokom diskusije. "Što se konkretno Sberbank BH tiče, raspolažemo dovoljnim količinama kreditnih sredstava, ali je struktura i količina kvalitetnih investicionih projekata koji mogu generisati privredni rast često vrlo oskudna", dodao je Karabeg.

Osim problematike rasta, učesnici okruglog stola posebnu su pažnju posvetili problematici kreditnih zaduženja u CHF valuti, te modalitetima njenog prevazilaženja.

Godišnji susret guvernera centralnih banaka država regije okuplja guverenere i predstavnike banka i finansijskog sektora, čiji je cilj unaprjeđenje saradnje finansijskih institucija i razmjena iskustava. Susrete organizuje poslovni sedmičnik Lider doo iz Zagreba.