Evropske berze
0

Banke se oporavljaju nakon jučerašnjeg pada

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Početak današnjeg trgovanja na evropskim berzama nagovještava neizvjesno kretanje vodećih indeksa, jer se dionice banaka oporavljaju od jučerašnjeg pada, a i energetski sektor gubi na vrijednosti zbog pada cijene nafte, javljaju svjetske novinske agencije.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica bio je oko 9.45 sati na dobitku tek 0,1 posto i popeo se na 792 boda, nakon što je jučer potonuo 1,6 posto. U isto vrijeme pariški CAC bio je na dobitku oko 0,5, a londonski FTSE indeks otprilike 0,3 posto.

Bankarski sektor jutros se ponešto oporavio od jučerašnjeg snažnog pada izazvanog podatkom da je Royal Bank of Scotland u prošloj godini poslovala s dosad najvećim gubitkom u historiji britanskog bankarstva.

Nakon jučerašnjeg pada za 67 posto, cijena dionice RBS-a porasla je jutros gotovo 15 posto. Ipak, analitičari su oprezni.

"Nakon jučerašnjeg pada, prašina se na tržištu još nije slegla. Priča se o nacionalizaciji banaka, no ono što imamo je zapravo nacionalizacija politike banaka", kaže Justin Urquhart Stewart, direktor u firmi Seven Investment Management.

I dok se bankarski sektor oporavlja, energetski je pod pritiskom jer je cijena nafte od jučer pala za tri dolara po barelu. Zbog toga su jutros cijene dionica Royal Dutch Shella, BP-a i Totala pale između 0,8 i 1,2 posto.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je jutros potonuo 2,3 posto, na 8.065 bodova.