Zlatko Barš
0

"Banke nemaju pravo povećavati kamate"

SRNA
Direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH Zlatko Barš ocijenio je da banke u BiH nemaju pravo povećati kamate, s obzirom da je Evropska međubankarska stopa /Euribor/ u posljednjih devet do deset mjeseci značajno pala.

"Ako se euribor smanjuje, banke nisu smjele i ne smiju povećati kamate. Ako su promjene kamate vezale za euribor, onda su ga banke morale pratiti", rekao je Barš za sarajevsku štampu.

On je izrazio uvjerenje da u narednom periodu neće doći do povećanja kamata.

"Činjenica je da su kamate u Srbiji veće, ali tržište je to koje sve određuje. Ako kamate bude previsoke banke neće raditi, a njima je najskuplje kada drže novac na računu i ne vjerujem da će nametnuti toliku cijenu novca da ga ne mogu plasirati", istakao je Barš.

On je dodao da je sada na bankama da prihvate nedavnu odluku Agencije za bankarstvo FBiH, te zajedno sa mikorkreditnim organizacijama jasno definišu uslove promjena kamata u slučajevima kada ugovaraju promjenjivu kamatnu stopu pri dodjeli kredita.

"To je nova odluka čije ćemo provođenje pratiti kontrolama u bankama. Ukoliko se ona ne ispoštuje slijediće sankcije. Ova odluka znači da svaki klijent mora znati šta ga očekuje u kreditnom odnosu, i banke su dužne podučiti klijenta o tome, a ne samo reći da je kamata promjenjiva", istakao je Barš.