CBBiH
0

Banke drže više sredstava iznad obavezne rezerve

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Kemal Kozarić sa saradnicima razgovarao je danas s direktorima komercijalnih banaka u BiH, Udruženja banaka BiH (UBBiH) te predstavnicima bankarskih i finansijskih institucija o aktuelnim temama u bankarskoj industriji.

Guverner Kozarić je pozvao komercijalne banke da snažnije kreditiraju privredu i stanovništvo s obzirom na činjenicu da su banke izuzetno likvidne i da drže znatno više sredstava iznad obavezne rezerve koja bi mogla biti stavljena u funkciju kreditiranja, saopćeno je iz CBBiH.

Na sastanku je zaključeno da će predstavnici komercijalnih banaka, u saradnji s entitetskim ministarstvima finansija i agencijama za bankarstvo, pokrenuti aktivnosti na izradi podzakonskih akata za primjenu državnog Zakona o zaštiti potrošača kako bi bila omogućena njegova primjena.

Učesnici su pozdravili nedavnu odluku agencija za bankarstvo o relaksaciji propisa kada je u pitanju odobrenje kredita građanima te predložili da se slična odluka donese i za privredne subjekte s ciljem olakšavanja njihovog poslovanja u uvjetima ekonomske krize.

Razmatrano je i pitanje oporezivanja komercijalnih banaka, pri čemu je istaknuta potreba ujednačavanja propisa iz domena poreske regulative za entitete i Brčko Distrikt BiH. Time bi bila poboljšana pravna sigurnost u poslovanju na cijelom prostoru BiH.

Dogovoreno je i unapređenje sistema prinudne naplate kada je riječ o izvršenjima na novac. Odlučeno je da bude formirana radna grupa u čijem sastavu bi bili predstavnici entitetskih ministarstva finansija, agencija za bankarstvo, UBBiH i CBBiH koji će kreirati i predložiti izmjene i dopune Zakona o platnim transakcijama, Zakona o izvršnom postupku i Zakona o mjenici i čeku.

Učesnicima sastanka obratili su se i šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Costas Christou i Ureda Svjetske banke (SB) u BiH Marco Mantovanelli koji su ukratko informisali prisutne o aktivnostima vezanim za stand-by aranžman s MMF-om i planovima SB-a za kreditnu liniju podrške malim i srednjim preduzećima u BiH.