Bankari poručuju
0

Bankarsko tržište u FBiH stabilno

FENA
Bankarstvo u Bosni i Hercegovini, odnosno u Federaciji BiH, veoma je stabilno, zdravo i može odgovoriti svim obavezama. Izdržalo je prvi udar problema izazvanih krizom koja je pogodila finansijska tržišta zapadnog svijeta.

To je danas u Sarajevu izjavio izvršni sekretar Udruženja banaka Bosne i Hercegovine Mijo Mišić tokom sastanka federalnog premijera Nedžada Brankovića i federalnog ministar finansija Vjekoslava Bevande s direktorima 18 banaka u Federaciji. Pozivu se nisu odazvala tri direktora.

Ovaj skup na kojem se razmatraju mogućnosti zajedničkog djelovanja vlasti i bankarskog sektora u pogledu praćenja krize i analognih unutrašnjih mjera s ciljem da se što više zaštiti tržište u Federaciji BiH, nastavak je nedavnog susreta u Banja Luci održanog između predstavnika bankarskog sektora i institucija vlasti Bosne i Hercegovine.

Direktor Agencije za bankarstvo Zlatko Barš tvrdi da je stišana, "može se reći prevladana", trenutna nervoza izazvana na domaćem bankarskom tržištu usljed poremećaja finansijskih tokova na Zapadu.

"Aktivnosti će biti nastavljene i Agencija će pratiti bankarske tokove, prvenstveno na svjetskom tržištu", izjavio je on na današnjoj pres-konferenciji.

"Radićemo na zajedničkim projekcijama da u naredne dvije godine zadržimo rast svih vitalnih parametara u Federaciji BiH", poruka je federalnog premijera Nedžada Brankovića.

Današnji sastanak pokazuje, prema ocjeni dopremijera Vjekoslava Bevande, društvenu odgovornost Federalne vlade u namjeri da bude očuvana stabilnost. Razgovara se i o načinu saradnje za finansiranje strateških vladinih projekata, napomenuo je.

Direktor Agencije za bankarstvo Zlatko Barš zamolio je na pres-konferenciji predstavnike medija da, kako je kazao, "ne potpiruju nervozu građana" nastalu usljed velike finansijske krize u svijetu.