{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bankarske institucije i udruženje potpisali memorandum o saradnji

F
12.4.2007. u 15:17
0
0
Bankarske institucije i udruženje potpisali memorandum o saradnji
0
Bankarske institucije i udruženje potpisali memorandum o saradnji
Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Centralne banke BiH (CBBiH), agencija za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske i Udruženja banaka BiH (UBBiH) upriličeno je danas u okviru svečanog dijela četvrte sjednice Skupštine UBBiH koja je održana u Sarajevu.
Memorandum predstavlja formalizaciju dosadašnje saradnje i nastojanje da se unaprijedi na zajedničkim zadacima identifikacije, definiranja potreba i jačanja bankarskog sektora u BiH, s ciljem stvaranja modernog i pouzdanog finansijskog sistema u BiH.

Potpisnici su pored saradnje dogovorili i zajednički nastup u nadležnim državnim tijelima i utvrđivanje liste prioriteta neophodnih za unapređenje bankarskog sektora u BiH.

Oblasti koje će potpisnici, prema Memorandumu, posebno razmatrati su pravna regulativa, edukacije i certificiranja, primjena statističkih metodologija i međunarodnih standarda iz oblasti bankarstva, saradnje s institucijama BiH, entiteta i Brčko Distrikta, bankarski susreti i dr.

- Centralna banka BiH uvijek je doživljavala Udruženje banaka BiH kao svog partnera i današnje potpisivanje Memoranduma predstavlja samo formalizaciju dobre saradnje triju institucija i bankarskog udruženja - izjavio je novinarima guverner CBBiH Kemal Kozarić.

Govoreći o aktuelnim projektima, Kozarić je izdvojio da se s USAID-om radi na uspostavi platforme međubankarskog tržišta žiralnog i gotovog novca koja u konačnici treba omogućiti smanjenje troškova transporta i povećanje sigurnosti.

Aktuelna je priprema konferencije koja će biti posvećena sigurnosti novca, radi se na iznalaženju kompromisnog modela jedinstvene bankarske supervizije i na efikasnijoj naplati spornih potraživanja.

Bankarska industrija u BiH bilježi značajne rezultate o čemu svjedoči i podatak o profitu banaka od 130 miliona KM. Nastavljaju se trendovi jačanja konkurentnosti u ovom sektoru i okrupnjavanja banaka.

Na sjednici Skupštine UBBiH, kojom je predsjedavao predsjednik UBBiH i predsjednik Uprave Zepter banke iz Banje Luke Ranko Labović, prisustvovali su predstavnici banaka iz cijele BiH.

Osim predstavnika 27 banaka članica Udruženja i guvernera CBBiH, Skupštini su prisustvovali i direktori agencija za bankarstvo FBiH i RS-a, Zlatko Barš i Slavica Injac, te direktor Ekonomskog ureda USAID-a u BiH Gregg Wiital.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: