|

Bankarska kriza prijeti istočnoj Evropi i Balkanu

Bankarska kriza prijeti istočnoj Evropi i Balkanu
0
F
FENA
20.10.2008. u 10:04
6
komentara
0

dijeljenja
Bankarska kriza prijeti istočnoj Evropi i Balkanu Foto: DDP/AFP/File
Financial Times u ponedjeljak prenosi upozorenje da bankarska kriza u zapadno-evropskim zemljama prijeti da se prelije na istok u nove članice EU i balkanske zemlje.
Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Thomas Mirow navodi da se kriza prenosi na istok zato što najveći dio bankarskog sektora u bivšim socijalističkim zemljama zapravo čine ogranci zapadno-evropskih banaka.

Suočene sa krizom bez presedana, zapadne banke možda više neće biti u stanju da podržavaju te svoje ogranke na istoku, što bi moglo da dovede do manjka investicija i ostavi ozbiljne posljedice po privrede bivših socijalističkih zemalja.

Thomas Mirow stoga apeluje na zapadno-evropske vlade da, kada spasavaju svoje banke, ne izgube iz vida da te banke imaju ogranke u istočnoj Evropi, kojima je također potrebna pomoć.

Ako to ne uradi zapad rizikuje da ugrozi sopstvene šanse za ekonomski razvoj u budućnosti, jer je od privrednog razvoja istoka do sada koristi imala cijela Evropa, upozorava direktor Evropske banke za obnovu i razvoj, čije riječi prenosi Financial Times.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...