{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bankarska kriza prijeti istočnoj Evropi i Balkanu

F
20.10.2008. u 10:04
0
6
Bankarska kriza prijeti istočnoj Evropi i Balkanu
0
Bankarska kriza prijeti istočnoj Evropi i Balkanu
Foto: DDP/AFP/File
Financial Times u ponedjeljak prenosi upozorenje da bankarska kriza u zapadno-evropskim zemljama prijeti da se prelije na istok u nove članice EU i balkanske zemlje.
Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Thomas Mirow navodi da se kriza prenosi na istok zato što najveći dio bankarskog sektora u bivšim socijalističkim zemljama zapravo čine ogranci zapadno-evropskih banaka.

Suočene sa krizom bez presedana, zapadne banke možda više neće biti u stanju da podržavaju te svoje ogranke na istoku, što bi moglo da dovede do manjka investicija i ostavi ozbiljne posljedice po privrede bivših socijalističkih zemalja.

Thomas Mirow stoga apeluje na zapadno-evropske vlade da, kada spasavaju svoje banke, ne izgube iz vida da te banke imaju ogranke u istočnoj Evropi, kojima je također potrebna pomoć.

Ako to ne uradi zapad rizikuje da ugrozi sopstvene šanse za ekonomski razvoj u budućnosti, jer je od privrednog razvoja istoka do sada koristi imala cijela Evropa, upozorava direktor Evropske banke za obnovu i razvoj, čije riječi prenosi Financial Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: