biznis
0

Bankari i rudari izvukli evropske berze

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski berzovni indeksi u utorak su porasli, podržani jačanjem dionica u bankovnom i rudarskom sektoru, ali je veće dobitke spriječio pad dionica u energetskom sektoru nakon objave razočaravajućih rezultata British Petroleuma (BP).

U takvom okruženju londonski Ftse indeks bio je u plusu oko 0,33 posto, popevši se na 5.264 boda. Frankfurtski DAX bio je na dobitku od 0,73 posto i iznosio je 5.695 bodova.

Najveće dobitnice bile su banke, pri čemu su dionice Barclaysa, HSBC-a, Societe Generalea, BNP Paribasa i Deutsche Banka redom ojačale između 0,2 i 2,5 posto.

Na dobitku su bile i rudarske kompanije, čije su dionice podršku crpile iz neočekivane odluke australske središnje banke da zadrži postojeće ključne kamatne stope.

"Odluka Australske središnje banke da zadrži važeće kamatne stope očigledno je dobra za rudarske kompanije a i atmosfera među ulagačima blago je poboljšana u odnosu na prošlu sedmicu", kazao je trgovac u IG Indexu Philip Gillet.

Anglo American, Eurasian Natural Resourece, Kazakhmys, BHP Billiton, Xstrata i Rio Tinto redom su zabilježili rast cijena dionica, u rasponu od 2,6 do 3,9 posto. S druge strane, pod većim pritiscima bile su dionice naftnih kompanija nakon objave rezultata poslovanja diva te industrije BP-a, koji su razočarali ulagače i srušili cijene njegove dionice za 4,8 posto.

Od ostalih pripadnika toga sektora u takvim okolnostima oslabile su još dionice Totala, Enija i Royal Dutch Shella, u rasponu od 0,1 do 0,9 posto.

Indeks Tokijske berze Nikkei bio je u plusu od 1,63 posto, popevši se na 10.371 bod.