Podaci Centralne banke BiH
0

Bankama dugujemo više od 14,16 milijardi KM

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Prema posljednjim podacima koje posjeduje Centralna banka BiH, građani u našoj zemlji trenutno su u dugovima 'do guše', te nisu u poziciji da se dalje kreditno zadužuju.

Ukupna zaduženost svih domaćih institucionalnih sektora kod banaka u BiH, na kraju avgusta 2009. godine iznosila je 14,16 milijardi KM.

Iako su dolaskom ekonomske krize banke uvele strože kriterije za dodjelu kredita, ukupna zaduženost u ovoj godini recesije je za oko 20 miliona KM veća u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosila 14,14 milijardi KM.

„Krediti građanima u BiH na kraju avgusta 2009. godine iznose 6,45 milijardi KM, od čega na dugoročne kredite (krediti preko jedne godine) otpada oko 5,72 milijardi KM, a na kratkoročne (krediti do jedne godine) oko 723 miliona KM”, kazala je za Sarajevo-x.com, Zijada Kovač , glasnogovornica Centralne banke BiH.

Prosječna zaduženost po stanovniku u BiH je na kraju 2008. godine iznosila oko 1.760 KM, te se smatra da su građani kreditno zasićeni te da nisu u stanju da podižu nove kredite.