biznis
0

Banka Citigroup prodaje 400 milijardi dolara svoje imovine

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Najveća američka banka, Citigroup, teško pogođena hipotekarnom krizom, odlučila je da proda 400 milijardi dolara svoje imovine da bi lakše vratila profitabilnost poslije velikih gubitaka.

Dezinvesticija petine aktive najveće američke finansijske kompanije obavit će se u naredne tri godine, a prvo će se prodati imovina koja ne pripada ključnoj djelatnosti, najavio je izvršni direktor banke Vajkram Pandit, koji je na toj funkciji tek pet mjeseci.

Citigroup je pretrpjela gubitak od 5,1 milijardu dolara u prvom kvartalu ove godine, a imala je i više od 45 milijardi dolara gubitaka i otpisa nenaplativih potraživanja od prošlogodišnjeg sloma tržišta hipotekarnih kredita. Svoj platni spisak će još smanjivati, iako je dosad ove godine najavila otpuštanje 13.200 radnika.

Banka već radi na dezinvestiranju najmanje 65 milijardi dolara aktive, uključujući mrežu kreditnih kartica "Dajners klab internešenel" i druge ogranke, prenijela je agencija Blumberg.

Pandit (51) je akcionarima poručio da će biti "još" prodaje imovine. Naslijedivši na ovoj funkciji prethodnika Čarlsa Prinsa u decembru, on je već osigurao 44 milijarde dolara svježeg kapitala, više od bilo koje druge finansijske kompanije u SAD-u, kroz prodaju akcija i privatne plasmane investicionim fondovima pod kontrolom stranih vlada, uključujući vladu Abu Dabi.

U finansijskim krugovima se procjenjuje da će se banka osloboditi i više od 200 milijardi dolara zajmova i hartija od vrijednosti da bi učvrstila svoj kapital.

Pandit je rekao da Sitigrupa ima oko 500 milijardi dolara sporedne "naslijeđene" imovine, izrazivši očekivanje da će ta imovina, uglavnom prodajom, biti svedena u naredne dvije do tri godine na manje od 100 milijardi dolara.

Za vrijeme mandata Prinsa, aktiva Citigroupe je narasla za 689 milijardi dolara od 2005. do 2007., na oko 2,2 biliona dolara, ali je on morao da podnese ostavku u novembru prošle godine zbog rekordnog gubitka u četvrtom kvartalu od gotovo 10 milijardi dolara.

Akcije Citigroupe su tokom jučerašnjeg poslovanja na Njujorškoj berzi pale 20 centi, na 24,10 dolara po akciji. Od kraja 2006. godine naovamo izgubile su više od 50 posto svoje vrijednosti.

Odlukom Pandita, dividenda akcionarima za prvi kvartal ove godine smanjena je za 41 posto.